2021-12-26

En antivaxares död

Den 20 december gick Börje Peratt bort. Han var en intensiv man, engagerad i många frågor.

Till exempel gjorde han inte bara en utan två filmer där han tog kvackarläkaren Erik Enby i försvar. Han var med om att grunda flumklubben Humanism & Kunskap, som en motpol till den vederstyggliga skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning. Han var efter undertecknad åtminstone en gång, då han tog kontakt med mitt jobb och upplyste dem om att jag inte var snäll mot bondfångaren Terry Evans.

Den sista stora frågan han jobbade för, och försökte upplysa oss sheeples om i myriader bloggar – jag vet ingen som hade i närheten lika många bloggar som Börje Peratt – var vaccinerna. Han var engagerad i ett projekt kallat "Folkdomstolen", där ett gäng likasinnade lajvade världsdomare, och "åtalade" och "fällde" diverse framträdande personer som arbetade för att folk skulle vaccinera sig. Hans sista offentliga uppträdande var i september, när han och några bröder och systrar i tron skulle rapportera om vaccinering i Västerås:

En kvinna i 70-års åldern bedömdes störa ordningen och omhändertogs av polisen på plats.

En polis skadade sig i handen och tvingades uppsöka sjukvård under ingripandet, meddelar polisen.

Kvinnan misstänks för våldsamt motstånd. Polisen utreder även ärendet som olaga intrång och ofredande.

- Expressen, Demonstration på vaccinationslokal i Västerås – polis skadades, 23 september 22021

Vad han dog av? Det har ännu inte sagts. Det enda man gått ut med är just att han dog. Och det gick uppenbarligen fort. Ytterligare ledtrådar har förekommit men inte belagts.

Men i det här sammanhanget är tystnaden talande. Om Börje Peratt dog i covid så är det inget man vill göra en affär av. Om Börje Peratt dog i covid så är han det första någorlunda namnkunniga svenska exemplet jag känner till på en företeelse som blivit deprimerande vanlig i USA: Engagerade antivaxare dör av den sjukdom vars enkla och billiga motmedel de kritiserat.


Inga kommentarer: