2021-12-19

Julsång i behov av uppdatering

Det strålar en stjärna förunderligt blid,
i öster på himlen hon står.
Hon lyst över världenes oro och strid
i nära över två tusende år.
När dagen blir mörk och när snön faller vit,
då skrider hon närmre, då kommer hon hit
och då vet man, att snart är det jul.

- Jeanna Oterdahl (text) & Ruben Liljefors (musik): När det lider mot jul (1909)

När texten skrevs hade nära två tusende år gått sedan Jesu födelse (om han nu funnits, och hur många år som egentligen gått – se faktoider.nu: År 0 för mer om den historien). Men oavsett hur man räknar har det nu gått mer än två tusende år. Dags att uppdatera den kända texten, helt enkelt.

En del kanske hajar till vid titeln. Vad är När det lider mot jul? Det är det sången faktiskt heter, men den kallas sällan något annat än de inledande orden: "De strålar en stjärna". Det finns flera kända sånger som är betydligt mer kända för sina inledningar än sina ordinarie titlar. När det lider mot jul, Bethlehems stjärna och Längtan till landet får få klockor att ringa. Åtminstone jämfört med deras inledningar: "Det strålar en stjärna", "Gläns över sjö och strand" liksom, lite längre fram, "Vintern ra–". Jag ser också att  Adams julsång ska vara det egentliga namnet på det som väl ingen av kvinna född kallar något annat än "O helga natt", men den känns så jättekonstig att jag har svårt att tro det.


5 kommentarer:

Christian_Henriksson sa...

Bara för att fylla på: Eftersom melodin till "O helga natt" skrivits av Adolphe Adam kan jag förstå om någon till äventyrs kallar den för "Adams julsång", även om jag själv aldrig hört det heller.

Den hette dock ursprungligen "Cantique de Noël", och är även känd som "Minuit, Chrétiens" på grund av att den inleds med de orden, för att återknyta till dagens ämne.

Anonym sa...

Att 'O helga natt' heter Adams julsång blir mycket mindre märkligt om man råkar veta att musiken skrevs av Adolphe Adam, en fransk kompositör.

/Cathy

Anonym sa...

"Jag ser också att Adams julsång ska vara det egentliga namnet på det som väl ingen av kvinna född kallar något annat än "O helga natt", men den känns så jättekonstig att jag har svårt att tro det."

Tja jag kallar den cantique de noël och min mamma, som jag är rimligt säker på är kvinna, hävdar att det var hon som födde mig, utan kejsarsnitt eller ens någon bedövning. "Adams julsång" hade jag aldrig hört.

Sensemaker

Hexmaster sa...

Adolphe Adam kände jag inte till. Då blir "Adams julsång" klart begripligare – om än med franskt uttal. För att den var fransk visste jag inte heller.

Tricky sa...

Alla som löser melodikrysset vet att den heter Adams julsång. Den förekommer alltid i någon av decemberupplagorna av krysset.