2021-12-20

Lördagsfråga 687: Tomtens renar

  1. Volkswagen Passat är hos oss uppkallad efter passadvinden, Passat på tyska. (Tror jag – det lär finnas tvivel, men jag har inte sett något alternativ.) I andra länder har en rad andra namn använts, som Santana, Quantum, Carat eller, här i en annons från USA, Dasher.
  2. Sagovärld är en balettfilm där Birmingham Royal Ballet visar upp scener ur Beatrix Potters produktion. Den spelades in 1971 och visades 1974–1999 i svensk tv, alltid i samband med jul.
  3. The Prancing Pony, "Stegrande ponnyn", är värdshuset i Bri där hobbitarna och Vidstige/Aragorn träffar varandra för första gången. Bilden är inte från storfilmen från 2001 utan Ralph Bakshis märklighet från 1978.
  4. Vixen på omslaget till deras Rev It Up (1990). Detta är åtminstone det omslag som är överlägset vanligast vid sökningar, men inte det som finns på skivans Wikipedia-artikel.
  5. Rymdsonden Deep Impact undersökte 2005 kometen Tempel 1 genom att skicka iväg en specialbyggd "impactor" som fick agera meteor.
  6. Kärleksguden Cupido/Amor – vingarna skymtar längst t h – förklär sig till Aeneas son Iulus när de presenteras för Dido, Kartagos drottning. Sammanhanget såväl före som efter är lite komplicerat. Som att både Cupido och Aeneas var söner till Venus, och därmed halvbröder.
  7. Théophile de Donder, belgisk matematiker och fysiker, fotograferad på en Solvay-konferens. Här dessutom färglagd av färgläggningsfenomenet Marina Amaral.
  8. En ikonisk bild av Blitzen: St Pauls katedral sticker upp bland ruiner och rök.
  9. Rudolf Steiner, framgångsrik teosof, med Annie Besant, teosofins ledare (1907). Det här var några år innan Steiner bröt ut sin antroposofiska sekt. Därefter blev fototillfällena med dem båda nog färre.

Ramsan med jultomtens renar är inte lika känd i Sverige som i USA. Vi kan höra den under Kalle Anka på julafton, då den förekommer i den andra jultomte-filmen. Där läses nämligen Clement C. Moores dikt A Visit from St. Nicholas (även känd som The Night Before Christmas) upp. Och det var i den som de åtta renarna räknades upp för första gången 1823:

"Now! Dasher, now! Dancer, now! Prancer, and Vixen,
"On! Comet, on! Cupid, on! Dunder and Blixem;
"To the top of the porch! to the top of the wall!
"Now dash away! dash away! dash away all!"

Moore justerade sedan två av namnen tills han blev nöjd.

Rudolf med röda mulen skapades 1939 av Robert L. May. Han tillfogas ibland till Moores åtta renar. Jag gjorde det här eftersom geometrin blev bättre. Sedan dess har renmängden, åtminstone den allmänt accepterade, varit oförändrad.

Den satte Tomas.


Inga kommentarer: