2021-12-01

Varför det brinner i jul

December är den brandtätaste månaden – om det nu är 40 % fler bränder än i genomsnitt (Trygg-Hansa) eller 20 % (MSB). Vad beror det på? Levande ljus såklart, tänker man. Men det är fel.

– Att brandrisken ökar i juletid känner de flesta till, men få vet att spisen orsakar betydligt fler bränder än levande ljus. Även el-relaterade bränder, exempelvis i samband med laddning, blir en allt vanligare brandorsak.

- Brandingenjör Lars Brodin citerad i Så minskar du risken för bränder i jul, Brandskyddsföreningen, 28 november 2019

Visst står adventsstakar och julmysljus för nog så många julbränder: En fjärdedel. Eller så här: En tredjedel av bostadsbränderna som förorsakas av levande ljus inträffar i december. Så nog står ljusen för en stor del av den statistik-puckeln. Men bränder på och vid spisar – köksfläktar är särskilt luriga – är fortfarande flest.

För övrigt utnämndes den 1 december 1999 till brandvarnardagen, dagen då man kollar att brandvarnaren fungerar. Det är ca oändligt gånger viktigare än kanelbullens dag, och allt vad de heter.


1 kommentar:

Anonym sa...

Jag skall kolla brandvarnaren nu.

F.ö. skulle inte alla dj*vla dagar bli en bra bloggpost? Det finns ju dagar för allt men jag saknar lönnfeta, alkoholiserade och dryga utlandssvenskars dag - får bli den andra december - men det datumet är säkert redan upptaget.

MVH

Hans