2021-12-02

Sjukdruvor

- Bara det inte är vindruvor, för alla sjuka får vindruvor … Jaha.

- Gustav Sjögren (Bert-Åke Varg) får vindruvor på Sophiahemmet; Rederiet, säsong 6, avsnitt 12 (1995)

Se här en fråga jag aldrig skulle kommit på av mig själv att ställa: Är vindruvor en särskilt vanlig present till patienter?

Att jag inte skulle kommit på att ställa den beror på att jag aldrig hört talas om den "på fältet". Jag tror heller inte att det beror på för lite egna erfarenheter (det är först på sistone jag passerat genomsnittet i sjukhusvistelser). Kanske om jag jobbat inom vården..?

Kanske seden har en geografisk koppling: Om det är ännu en import, eller exempelvis sjuka stockholmare får druvor av tradition? Eller kronologisk: Är det något som förekommit men som inte längre gör det? Eller social: Är det vanligare bland fint, ofint eller vanligt folk?


3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag fick alltid vindruvor av mina föräldrar eller mormor när jag var liten och var sjuk/feber. Har inte varit på sjukhus dock.

Vet inte riktigt varför, men tänker mig att det är något gott och lätt-ätet som är nyttigare än godis.

Anonym sa...

Jag har aldrig hört nån diskutera det i verkligheten, men har definitivt stött på det som "trope", kanske i barnböcker eller serier. Av nån anledning associerar jag till gamla Svenska MAD, så det kanske var vanligare på typ 70-talet (när det inte fanns ett sånt överflöd av godis, inbillar jag mig).

Anonym sa...

Min japanska före detta flickvän säger att man får melon i Japan.