2021-12-09

Efterlyses: Skrönor om svenskar

 … Han har sagt att invandrarna på Tjärna ängar [Borlänge] bryter upp golvet i sina lägenheter för att odla potatis där …

Jo, den har man ju hört – en av de mest klassiska klintbergarna.

Men den här då? Berättaren träffar en man i Bagdad, som visste att svenskar var trevliga men barbariska:

Hans vän har nämligen flyttat till Sverige och gift sig med en svensk kvinna. Obegripligt. De fick barn, istaffurallah [tolkar det som "ursäkta mig", mycket ungefärligt]. Men barnet dog. För i Sverige sätter man alla nyfödda barn i en balja med is, eller så låter man de bada i isvak. Barnet hade ju blod från Mellanöstern så han tålde inte is-chocken. Det är vanligt, väldigt vanligt att man gör så med nyfödda i Sverige, låter de kylas ner i is. Det berättade han för mig, på allvar.

 - Johan Mathias Sommarström: Svenska barbarer och lägenhetsodlande barbarer, SR 8 december 2021

Skrönor, klintbergare, faktoider och urban legends som frodas här i landet har vi någorlunda koll på. Särskilt lite äldre material är ordentligt kartlagt. Men läget är helt annorlunda när det gäller skrönor osv som inte berättas av oss utan om oss. Vad är motsvarigheten till potatisland i parketten när man skvallrar om svenskar på solkusten? Vad har svenskar i Thailand för råttor i sina pizzor, bildligt talat (antar jag)? Och så vidare. Tacksam för alla tips.


9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har på radio hört att det tydligen är ett hyggligt spritt missförstånd att Sverige är mörkt året om.

Annars har jag mest hört mindre allvarliga påståenden om svenskarna som skämt. Såsom att svenskarna anser att det där med social distans är jobbigaste delen av coronakarantänen. De upplever det som onaturligt och jobbigt att ständigt hålla två meters avstånd. Svenskarna ser fram emot att pandemin upphör så att de kan återgå till sitt naturliga femmetersavstånd och slippa den påtvingade intimiteten.

Simpsons har en massa skämt om olika nationaliteter, kanske Sverige mer än andra. En har fastnat i minnet. Springfields svenske konsult blir utsatt för death metal för att få honom att ge upp. Han bara diggar det. "Alla svenskar älskar death metal -den påminner oss om döden."

Sensemaker

Markus sa...

Jag uppskattar när myten blir en myt. För några år sedan var jag på en rättegång mot en afrikansk familj. De hade, helt enligt myten, brutit upp golvet i lägenheten, tagit in sten och byggt en långgrill som de lagat mat på. Detta resulterade i att flera barn blev koldioxidforgiftade (därav åtalet). Räddningstjänsten vittnade om att fallet var långt ifrån unikt och det visades foton på grillen. Familjen erkände att de byggt en grill men verkade inte förstå problemet. En av nämndemännen motsatte sig åtalet med argumentet att det var rasistiskt. Att invandrare bryter upp golvet är ju bara en myt.
Jag vet att det faktum att det hänt i verkligheten inte motsäger att det kan vara en vandringssägen, men oförmågan att acceptera något på grund av vad man "vet" är densamma åt båda hållen.

Jag har även träffat flera amerikaner som varit övertygade om svenskars sexuella frigjordhet. Alltså inte som i ovanligt många partners utan som i att det i Sverige är vanligt att bli erbjuden sex av främlingar och att man i sådana fall ofta har sex offentligt, vilket enligt någon bekant "som varit här" är helt socialt accepterat.

Hans sa...

Frågade mitt sällskap med polskt ursprung men förutom att vi är vildsinta barbarer med älgar på gatorna hade hon inget mer konkret. Jag har sagt åt henne att fråga vänner och bekanta.

MVH

Hans

Anonym sa...

En del skrönor är äldre än andra. Julius Caesar själv skrev väl i boken om de galliska krigen att på ön Sverige fanns det märkliga djur som kallas älgar, som inte har några knän och inte kommer upp när de ramlar när. Därför vilar de genom att luta sig mot ett träd. Smarta svenskar letar efter träd som på detta sätt fått skador av älglutning. Sedan sågar de nästan genom ett sådant träd så det faller när älgen lutar sig mot det. Då kan man lätt fånga den liggande älgen som inte kan komma upp. Tilläggas kan att Julius Caesar rörde på sig en hel del i sitt liv och fick se mer av världens länder än de flesta, men att han inte kom närmare Sverige än några dagsmarscher österut från Rhen eller södra England.

Sensemaker

Anonym sa...

Nationella stereotyper om svenskar finns det ju gott om här österut. Svenska firmor kan aldrig komma till några beslut för att de bara sitter och diskuterar oändligt. Sverige är det tydligaste klassamhället i Norden. Svenskar måste alltid vara positiva, krama varandra och bara dricka i sällskap och sjunga snapsvisor.

Anonym sa...

Glömde bort det viktigaste, som gäller kanske till hela Norden:
De anser sig vara de lyckligaste och friaste människorna på jorden, for att de inte inser att de bor i ett förgylld fängelse och är helt ofria och hela tiden bevakade.

Hexmaster sa...

Tack, anonym! Var är "här österut"?

Anonym sa...

Med "österut" menade jag Finland, naturligtvis :)

Hexmaster sa...

Österlanden, naturligtvis!