2021-09-10

Ig Nobelprisen 2021

The Stinker: Ig Nobelprisens maskot, inspirerad av Rodins tänkare Le PenseurThe Thinker.

Vi tar det än en gång:

honor achievements that make people LAUGH, then THINK. The prizes are intended to celebrate the unusual, honor the imaginative — and spur people’s interest in science, medicine, and technology.

 - Improbable Research: About the Ig Nobel Prizes

Torsdagen den 9 september 2021 delades årets Ig Nobelpris ut. Här är de. Prestationernas karaktär varierar; ibland är det upptäckter som belönats, andra gånger studier. Med undantag för den svenska forskaren fokuserar jag på vad som belönats snarare än vilka. Allt hämtat från Improbable Research: The 2021 Ig Nobel Prize winners. (P g a pensébrist lades annat inlägg ut här strax innan jag insåg att Ig Nobelpriset ju måste betäckas. Inlägget har nu flyttats fram.)

Biologi: Till Susanne Schötz för studier av kommunikation mellan katter och människor. Hon har medverkat i studier som A comparative acoustic analysis of purring in four cats (KTH 2011). Jag känner särskilt för detta pris, inte så mycket för den svenska kopplingen som dels att studierna berör sånt jag pluggade på universitetet (akustik, inte katter), dels katter.

Ekologi: Genetisk analys för att skilja på bakteriestammar som finns i utspottade tuggummin på trottoarer i fem olika länder. Detta är absolut första gången jag sett såna där tuggummikluttar komma till någon som helst användning. Av det man studerade tycker jag att frågan om tuggumminas nedbrytning är mest intressant.

Kemi: Analys av luften i biografer för att se om halterna av olika ämnen återspeglar filmernas nivåer av våld, sex, asocialt beteende, användning av droger samt fult språk.

Ekonomi: Fetma hos politiker återspeglar landets grad av korruption. Slutsatsen drogs efter studier av ministrar i 15 före detta Sovjetrepubliker; bra val. Pristagaren heter f ö Pavlo Blavatsky, vet inte om han är släkt med madamen. (Eller åtminstone hennes make Nikifor V., som hon tillbringade summa tre månader med.)

Medicin: Orgasmer är lika effektiva som läkemedel för att förbättra andningen via näsan.

Fred: Skaffade män skägg för att skydda sig mot slag i ansiktet? Frågan motiveras av lejonens maner, som skyddar de känsliga halsarna. Den mest intressanta aspekten av undersökningen var de praktiska experiment som genomfördes; läs abstract på Beseris, Naleway och Carrier: Impact Protection Potential of Mammalian Hair: Testing the Pugilism Hypothesis for the Evolution of Human Facial HairIntegrative Organismal Biology 15 april 2020.

Fysik: Varför fotgängare inte ständigt kolliderar med varandra.

Kinetik: Varför fotgängare ibland kolliderar med varandra.

Entmologi: En ny metod för att bekämpa kackerlackor på ubåtar. Sådana invasioner är tydligen inte ovanliga på ubåtar. Som om det inte var nog att sitta inklämd i ett stålrör hundra meter under ytan …

Transport: Det är säkrare att låta noshörningar hänga upp-och-ner under helikoptrar än rättvänt.


1 kommentar:

Mannen i gorillakostym sa...

Varför bara lejonhanar? Jag gissar, men hanarna kanske slåss med varandra?