2021-09-28

Hawaii och ananas

- Några exempel på mat & dryck som garanterat inte är autentiskt hawaiianska: Pizza Hawaii, Hawaii-kyckling, Der Toast Hawaii (se bloggposten nedan) och en Blue Hawaii (styrkan från rom och vodka, färgen från blå curaçao, och en hel del smak från ananasjuice).

I bloggposten Vem uppfann Pizza Hawaii? utredde jag en av vår tids brännande frågor. Jag berörde också helt lätt en annan: Varför associeras ananas med Hawaii?

På en trevlig blogg återfinns ett föredömligt kortfattat och koncist svar:

Hawaii förknippas ofta med ananas. Och det är inte så konstigt. För en gång i tiden så stod Hawaii för majoriteten av världens ananas-produktion.

- HawaiiBloggen: Ingen ananas i maten, 22 juni 2015

Det är egentligen allt som behöver sägas. Men låt oss utveckla.

Hawaii blev amerikanskt territorium 1898. Året därpå kom en viss James D. Dole till öarna och planterade ananas (som f ö kommer från Sydamerika). Det var förvisso inte öarnas första, men Dole planterade långt fler än man sett under hela 1800-talet. Under flera decennier framåt hade Hawaii fyra huvudnäringar: turismen, militären (Pearl Harbor), sockerrör och ananas. (Även valfångst var tidvis stort, en syssla som idag inte alls förknippas med ögruppen.) På 1930-talet kom fyra av fem ananas-frukter i världen från Hawaii. Och det exotiska ursprunget poängterades ofta. Det är inte konstigt att öarna och frukten förknippades med varandra.

För Sveriges del finns Hawaii-ananans-kopplingar sedan åtminstone 1930-talet.

läskande efterrätt – konserverad ananas "Hawaii"

- Konsum annonserar i DN 18 juni 1934

Men det var efter andra världskriget som den blev riktigt vanlig.

Libby's Pineapple Juice – Rena saften av solmogen Hawaii-ananas

- Annons i SvD 29 juli 1946

På 1980-talet flyttade stor-odlarna Dole och Del Monte sina ananas-odlingar från Hawaii till billigare trakter. Idag kommer inte ens var tionde ananas från Hawaii – vilket inte är så illa ändå, med tanke på den  lilla arealen. Men fortfarande, förmodligen fram till domedagen, kan rätter och drinkar kallas "Hawaii" enbart på grund av lite tillagd ananas.


Källa: Hawaii Ocean Project: A Brief History of Pineapples in Hawaii, 27 juni 2018

2 kommentarer:

Anonym sa...

När jag var i Polen första gången 2006 så låg maten på svensk 70-tals nivå, släng på en ananasskiva och det blir exotiskt. Efter resan skrattade polaren när jag sade att jag kommer gärna tillbaka men inte för matens skull. Idag äter man riktigt bra i Polen, var där senast i augusti.

MVH

Hans

AW sa...

När Hawaii och USA:s territorier nämns måste jag rekommendera en bok: Daniel Immerwahr, "How to Hide an Empire, A short History of the Greater United States".
USA:s krig meed Japan sägs alltid ha startat med Pearl Harbor, inte med Manila Bay som attackerades samtidigt. Både Filippinerna och Hawaii var likadana amerikanska territorier på den tiden. Hawaii blev delstat mycket senare.