2021-09-29

Sunkist x 2

Sunkist is a brand of primarily orange flavored soft drinks that launched in 1979.

- Wikipedia (eng.): Sunkist (soft drink)

Sunkist fruktdrink av Solmogen, californisk frukt, apelsin, citron eller grapefrukt.

SvD 12 januari 1967

Det där går ju inte ihop. Men inte ens svenska Wikipedia tar upp någon annan Sunkist än den amerikanska.

Svenska Sunkist började som apelsiner som såldes från åtminstone 1920-talet ("Begär av Eder handlande SUNKIST – kvalitetsmärket"). 

- SvD 13 november 1926

På 1960-talet började svenska Sunkist sälja apelsiner och annat i pressat skick. Men det är den kulörta tetran de flesta av oss minns. Så såg svenska Sunkist ut på 1970-talet – och hur långt framåt? Jag har hittat Sunkist i annonser från 1995, så åtminstone så länge höll de ut. För de finns väl inte fortfarande någonstans?


3 kommentarer:

HJ sa...

Är inte riktigt säker på vad du menar med att det inte går ihop. Sunkist kommer ju från en sammanslutning av citrusodlare i kalifornien "California Fruit Growers Exchange" som bytte namn till "Sunkist Growers" 1952. Men långt innan dess använde de sunkist som varumärke för sina citrusfrukter och relaterade produkter (benämningen syftar på "sun-kissed" men valde den udda stavningen "sunkist" för att lättare kunna hävda det som varumärke.)

Wiki-sidan listar olika former av sunkist-produkter, bl.a. apelsinjuice

https://en.wikipedia.org/wiki/Sunkist_Growers,_Incorporated

/Håkan

Hexmaster sa...

Det där var en pusselbit, tack för den! Så då är det jag kallar "svenska Sunkist" ovan, och den Sunkist som lanserades 1979, två olika licenser från samma bolag. Där den senare tas upp på engelska Wikipedia, medan den förra inte tas upp ens på svenska Wikipedia.

Brid sa...

Den svenska heter ju Sundkvist. Hävdade i alla fall en av mina små vanartiga kamrater på sjuttiotalet, som också hette så.