2021-09-09

San Francisco finns inte i San Francisco

Obs: En San Francisco ska inte skakas utan röras, för den tjusiga gradienten. Nytagen bild på den moderna varianten från Folk o folk: San Francisco.

Andra recept blir kanske bättre. Men recept som är enkla att komma ihåg har en given fördel. Som den San Francisco jag hittade i tidningen Arbetet hösten 1973, från vad jag förstått är drinkens storhetstid: En del av vardera bananlikör, apelsinjuice och grapejuice, samt fyra delar vodka; hälls i ett glas där man börjat med rejält med is. Det modernare recept jag länkat till ovan anger 4 cl vodka, 3 cl bananlikör, 2 cl grenadin och resten apelsinjuice (samt mycket is då). Rätt olika recept som synes. Vilket som nu blir bäst.

- Trevor Felch, San Francisco Cocktails (Appleseed Press 2021) — över hundra recept, men inte det

Att jag tar upp drinken San Francisco här beror på att man i en bok som exempelvis denna letar förgäves efter den cocktail som inte bara förknippas med staden utan som dessutom bär dess namn — åtminstone i Sverige.

2 kommentarer:

HJ sa...

Intressant med företeelser som har en internationell aura men är mycket mer lokala än man tror.

Några indikationer:
wiki-sidan finns bara på svenska (inga länkar till andra språk)
https://sv.wikipedia.org/wiki/San_Francisco_(drink)

Engelska sidan om grenadine nämner inte någon liknande
https://en.wikipedia.org/wiki/Grenadine

Sen förefaller wiki-sidorna om coctails aningen mindre genomarbetade och fullmatade än jag väntat mig (på både engelska och svenska), så bara för att det inte nämns behöver det förstås inte finnas.

/Håkan

Hexmaster sa...

Ibland visar Wikipedia tydligt vilka artiklar man inte ska förlita sig på för mycket och det här var ett sådant exempel.

Upprinnelsen till denna bloggpost var när jag befann mig i en etablerad och högst kompetent bar i San Francisco och bartendern aldrig hört talas om en cocktail som hette San Francisco. Efter det kändes det som rutinkoll att konstatera att drinken saknas i boken ovan. Annars kunde man ju tänka sig att en sådan publikation skulle sätta SF-drinken nr 1 i högsätet men nehej, den är inte med ö h t.