2021-08-24

Är frukosten dagens viktigaste mål?

- Det första belägget för påståendet jag hittat i svenska tidningar kommer från den ansedda medicinska journalen Hotelltidning för Skandinavien den 17 januari 1889. Samma notispacke tipsar även om koksalt mot huvudvärk och svavelblomma (fint, rent svavelpulver) mot reumatism.

"Frukosten är dagens viktigaste mål." Stämmer det?

Det ärligaste svaret vore nog: "Vad menar du?" — För vad menas med "dagens viktigaste mål"?

Mår jag sämre om jag hoppar över frukosten än någon annat måltid? Försämras mina fysiska och mentala förmågor för resten av dagen? Förbättrar en god frukost matsmältningen så jag effektivare förbränner allt jag äter, åter igen under resten av dagen? Innebär en dålig frukost att jag småäter mer? Att jag går upp i vikt?

De utläggningar jag sett som försvarar tesen använder alla dessa föreställningar, och fler därtill. Eftersom "dagens viktigaste mål" är så luddigt blir det lätt en uppvisning i flyttande av målstolpar. Däremot är man snålare med hänvisningar. Inte för att jag är säker på att jag skulle haft nytta av alla, näringsfysiologi är inte alls mitt ämne, men för sådana som begriper sig på sådant.

Bland populära framställningar som jag kan ta till mig finner jag några lättfattliga utskåpningar av påtagliga påståenden:

Frukost sätter igång ämnesomsättningen

Våra kroppar bränner mat och dryck dygnet runt.

Frukost minskar småätandet

För en del gör det det. För andra, inte.

Det är bättre att äta sött tidigt på dagen än senare.

Tidpunkten avgör inte kostens nytta.

Påståendenas variation — detta var bara ett litet urval — indikerar att den som påstår "frukost är dagens viktigaste mål" bara har gjort ett halvt påstående.

Vad den menade som först gjorde påståendet? Det vore kanske intressant att veta. Om det inte var en ren reklamgrej.

3 kommentarer:

Anders G sa...

Frukosten är morgonens viktigaste mål.

Mannen i gorillakostym sa...

Det finns två saker jag aldrig äter till frukost. Middag och lunch.

HJ sa...

Artikel i GP
https://www.gp.se/livsstil/d%C3%A4rf%C3%B6r-kan-inte-alla-%C3%A4ta-frukost-1.55415096

Ingrid Larsson är klinisk näringsfysiolog och förklarar vad som gäller.

– Vad vi ska äta – det har vi bra evidens för. Vad som är hälsosamt vet vi. Hur mycket vi ska äta har med individens energibehov att göra, hur mycket man gör av med. Men hur vi bäst fördelar måltiderna, där är forskningen mindre tydlig.

/Håkan