2021-07-07

HAL och Daisy

IBM:s 704 från 1954 var ett framsteg i datavärlden: Den första masstillverkade datorn med flyttal. Dittills hade det varit heltal som gällde. Men nu kunde man räkna med bråk, decimaler och grejer, utan att behöva ta till egna konstruktioner. Det var också den datorn som man utvecklade språket LISP för (mycket länge en favorit inom AI) liksom i synnerhet FORTRAN, dataspråkens gammelfarfar som fortfarande används på många håll. IBM 704 var, kort sagt, avancerad datateknik, vetenskap och framtid.

Det var också den första datorn som 1961 framställde syntetiskt tal. John Larry Kelly Jr. och Carol Lockbaum tog fram en demonstration som man inte glömmer i första taget: En dator som sjöng.

Sången de valde heter Daisy Bell (Bicycle built for two) och lanserades 1892.

Daisy, Daisy,
Give me your answer, do!
I'm half crazy,
All for the love of you!
It won't be a stylish marriage,
I can't afford a carriage,
But you'll look sweet, upon the seat,
Of a bicycle built for two!

Det var den sången som en viss Mr Langley (som heter Dr Chandra i Arthur C. Clarkes bok) lärde HAL när HAL var en liten datamaskin, okunnig om omvärlden. När astronatuten David "Dave" Bowman metodiskt demonterar minneskretsarna går HAL så att säga i barndom, och då är det det minnet som dyker upp. Det är därför HAL sjunger schlagern från 1892.

En till — det här vet väl de flesta, men uppgiften brukar alltid förvåna någon: Efter H i alfabetet kommer I. Efter A i alfabetet kommer B. Och efter L i alfabetet kommer M.

Uppdaterat: HAL/IBM är fin tolkning men gjord i efterhand. Arthur C. Clarke gav datorn namnet Heuristically programmed ALgorithmic computer, vilket verkar mycket sannolikt som det är så tråkigt (jag har inga högre tankar om ACC:s begåvning på den punkten). Såväl han som Kubrick har förnekat att namnet HAL tagits fram med tanke på IBM. Clarke var i själva verket generad över tolkningen:

IBM had given us a good deal of help, so we were quite embarrassed by this, and would have changed the name had we spotted the coincidence.

- Wikipedia: HAL 9000#Origin of name


1 kommentar:

Henrik sa...

Texten till sången är "I'm half crazy", men i klippet så sjungs det "I am crazy".
Jag såg att det fanns "svarssånger" som hade "I am crazy" i sig. Det verkar som om John Larry Kelly Jr. och Carol Lockbaum kom ihåg sången fel. Inte för att det i sig är viktigt, men ändå. :)