2021-07-21

Flen — en kommun?

- flen.se den 22 januari 2013, Wayback Machine på archive.org

När lustiga, fåniga eller direkt bisarra kommunslogans ska koras nämns ofta Flen — en kommun. Samtidigt hävdar företrädare för kommunen att de inte använt denna slogan:

En vanlig missuppfattning är att Flen haft det kanske något torra 'Flen – en kommun' som slogan. – Det var en del av vår logotyp, inte en slogan. Vi har tagit bort den nu, det står bara 'Flens kommun', säger Rose-Marie Fältskog.

- Ekuriren 7 september 2020

NE definierar "slogan" som "kort sentens som används som paroll i propaganda- eller reklamsyfte". Det stämmer på pricken in på Flens "en kommun". Att försöka omdefiniera det som något annat än en slogan känns som ett försök att distansera sig från ett mindre lyckat PR-grepp.

Å andra sidan får jag vid förfrågan ett klart, entydigt och ärligt svar:

Flen har tidigare haft "En kommun" som kommunslogan, nu är det "Sörmlands hjärta".

- Sanna Öhlin, Flens kommun, i mailväxling 19 juli 2021

2 kommentarer:

Spito sa...

Jag tror mig ha läst någon gång att ”en kommun” var något man använde vid kommunreformen 1971 för att propsa på enighet med den nya större kommunen. Kan dock inte komma ihåg eller hitta var jag läste det så det finns en risk att jag minns fel eller har missförstått.

Hexmaster sa...

Jag känner igen hänvisningen till en sammanslagning, så vi är två — även betr oförmågan att hitta belägg … Slogans tänker jag på som en betydligt senare företeelse än 1971 men kan inte se att det förekommit någon nämnvärd sammanslagning under "en kommun"-tiden. Nåväl …