2021-07-13

Ärkebiskopastigast

- Ärkebiskopliga vapen för Canterbury och York, resp.

En ärkebiskop är en sorts chef över biskoparna i ett område och kyrka. Mot vilket man kan invända att biskoparna är på samma nivå men en del av dem primus inter pares, ”främst bland jämlikar” … Men det går åtminstone inte att ha två ärkebiskopar för samma region. Mer än i England.

För England har två ärkebiskopar: En i Canterbury och en i York. Vem som är överordnad vem har det grälats om i sekler, kan ni tro. Båda sätena är ålderdomliga och höljda i traditioner som man försvarat med näbbar och klor. Bara en sådan sak som att ärkebiskopen av York undertecknar papper med ”Ebor”. Det står för Eboracum, som var vad York hette på den romerska tiden. Även om församlingen varit förödd i omgångar kan man förstå om en sådan inrättning inte viker sig för en nykläckt biskopsstol som Canterburys, som är belagd sedan ca 600 e Kr.

From time to time during the reign of Henry II and succeeding kings the quarrel broke out again, leading often to scandalous scenes of dissension ...

- Catholic Encyclopedia: Ancient See of York

Jag vet inte om man kan säga att man löst problemet. Men sedan 1300-talet finns en liten men viktig skillnad mellan ärkebiskoparna: Ärkebiskopen av York är primas (som det heter) över England, medan ärkebiskopen av Canterbury är primas över hela England: Primate of England resp. Primate of All England.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Har du spelat https://www.boardgamegeek.com/boardgame/987/kingmaker Om jag inte missminner mig var ärkebiskoparna hyfsat viktiga.

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Nej, den var ny för mig (men ser intressant ut). Förvisso har ÄB varit hyfsat viktiga genom historien.

AW sa...

Tre av de sju kurfurstar (som hade rösträtt vid val av kejsare) i det tysk-romerska kejsarriket var ärkebiskopar.