2021-03-19

Blusbröder

... Ett stort antal blusmän, som måste ha brännvin att skölja ned sin torra frukost med.

- Nerikes Allehanda, 30 september 1899

Vad är "blusmän" — herrar i damkläder? Jag vet inte om sådant förekom öppet i 1899 års Göteborg, som är staden nykterhetspredikanten beskriver. Men som sammanhanget antyder är det något helt annat.

Ordet blus blouse förekom i Frankrike redan före revolutionen. Men då avsågs ett helt annat plagg än det vi tänker på: Ett överdragsplagg i grovt och tåligt tyg, buret av kroppsarbetare, i fabriker, på fälten och på sjön. När begreppet "blusmän" så småningom dök upp kunde det syfta på såväl proletärer som politiskt aktiva (till vänster såklart) proletärer.

På 1860-talet blev plagget populariserat av en av de viktigaste italienare som funnits: Giuseppe Garibaldi. Garibaldiblusarna var ofta röda efter förlagan, dock betydligt ömtåligare, dyrbarare och inte minst feminina. Blusen hade använts som damplagg tidigare, inte utan tvekan, men "alla senare blusars stammoder" (1916) var definitivt för damer.

I slutet av 1800-talet kunde alltså blusen användas för att beskriva såväl kvinnor som män, men med fullkomligt olika associationer. Sådant tycker jag är intressant.

Medan i synnerhet knytblusen tidvis, och än i våra dagar, fått en politisk laddning, har blusmännen försvunnit. Alla belägg från mitten av 1900-talet syftar på arbetarrörelsens historia. 


4 kommentarer:

Anonym sa...

Dessutom har vi: https://ratsidan.wordpress.com/2012/07/11/herr-och-damknappning/

MVH

Hans

Mats E sa...

Min farfar, som var lantarbetare (född 1893 om jag kommer ihåg rätt) bar blåblus även sen han pensionerats. Jag har en av dem kvar någonstans.

Anonym sa...

Arméns snöblus/vindblus är en hyfsat modern användning av ordet.
På engelska kan blouse också vara verb. Det man gör när man "plufsar" byxbenen ovanför kängskaften som var poulärt ett tag.
/pysen

Anonym sa...

Blåblus bars i alla fall till 1950-talet ofta av män som arbetade inom jordbruk och industri. En blåblus drogs på över huvudet och hade ett sprund som från halsen gick en bit ner på bröstet med två, tre knappar och den hade manschett på ärmen.

Engelskan har åtskilliga substantiv som också är verb. Man får tänka till för att komma på något substantiv som inte också är ett verb.