2021-03-31

Fyrkantiga ögon

- Första bildbelägget för av televisionen formade fyrkantiga ögon? Ur St Petersburg Times, 19 april 1953

Att man får fyrkantiga ögon av att stirra för mycket på skärmar, vare sig det är dumburk eller smartfån, är allmänt känt. När, var och hur började denna moderna sanning cirkulera?

- Första europeiska belägget? Liverpool Echo 7 mars 1955

Svar: Såvitt någon kunnat finna är det första belägget i kanadensiska bladet The Vancouver Daily Province den 28 juli 1951. Då var televisionen inte gammal! Hur det uppstått är kanske inte lika självklart men det ska sägas att det, givetvis, redan från början var frågan om ett skämt. Att folk fått för sig att folk tagit det på minsta allvar säger mer om de förra än de senare.

- "Barnen får fyrkantiga ögon av allt TV-tittande ..." — DN 17 januari 1958

Bob Hopes skoj-profetia återgavs i flera tidningar under 1958 och 1959. Det är första gången svenskarna kunde läsa att tv-tittande gav fyrkantiga ögon. Det är nog en händelse att 1958 var det år som tv:n slog igenom här i landet. När fotbolls-VM ägde rum, här i landet rentav, var många såpass intresserade att det var värt den avsevärda investeringen för att kunna se matcherna i vardagsrummet. Och därmed upphöjdes tv:n från kuriositet till vardag.

Inte för att fyrkantiga ögon i sig var något nytt.

Naquiri, quorom oculi quadratae funt formae

Naquiri, vars ögon är fyrkantiga

- Ludvig Holberg, Niels Klims underjordiska resa (1741), i latinskt (sic) original + översatt


Inga kommentarer: