2021-03-18

Rektangulära kor

- John Vine

Om man studerar äldre tavlor så hittar man påfallande många avporträtterade oxar, tjurar och kor. Och de har påfallande ofta en påfallande rektangulär form. Såg de ut så där? Eller hade konstnären aldrig sett en ko?

- Henry Stafford

Boskapsavel var en grej bland bättre bemedlade britter under 1800-talet. Hade man en ko med önskvärda egenskaper — mycket kött och fett, eller vilka skönhetsideal som nu rådde för tillfället (jämför hundrasernas bitvis galna värld) — så ville man visa det. Det fanns en sorts boskaps-Instagram(/Tinder?) i olja där man skröt och inspirerades, köpte och sålde. Och man drog sig inte för att be konstnärerna att framhäva, justera och förbättra. Folk då var som folk är nu.

- James Clark d.ä.

Till bilderna hörde ofta texter som kunde vara nog så långa, utbroderade och återigen med ett avspänt förhållande till sanningen.

The text gives specific dimensions such as length at the shoulders or girth at the waist, while the illustrations displays the quality of the animal's parts. Many of the beasts were indeed bulky, and the artists simply smoothed lines and provided a but more fat in crucial areas to enhance the look of the animal and fashion it toward the breed's ideal.

- Ron Broglio, Technologies of the Picturesque (2008) s 175)

- William Henry Davis

- Richard Whitford

I boskapskonsten finns det även rektangulära får och en del rektangulära eller ovala grisar. Men de är inte fullt så vanliga som korna, vilket reflekterar skillnaden i pris.

- William Henry Davis

These paintings are probably just relics of a time when cattle were a marker of status, and breeding for size became a competition. Really famous cows from the 1800s could find themselves the subjects of everything from public displays to dinner plates, so perhaps the efforts of their owners conspired with the artists in an effort to secure them both a place in history.

- Molly Tresadern: The rectangular cows of Art UK, 13 april 2018 — huvudkällan för denna bloggpost


2 kommentarer:

Anonym sa...

Dessa bilder av kor får mig att tänka på en kria av någon elev för rätt länge sedan om kor. Krian finns bland många andra krior mm i boken Stilblommor och grodor som kom ut första gången 1934. Redaktören Albert "Purre" Holmkvist står bakom boken. I boken finns en uppsats om kor.
Kon är ett däggdjur och ett husdjur. Hon har sex sidor: höger och vänster, fram och bak, ryggsida och buksida. Bakom allt har hon en svans, på vilken hon har en tofs. Med den jagar hon undan flugor, så att de ej falla i mjölken. Framtill är huvudet, så att hornen kunna växa fram på det och för att munnen ska få plats. Hornen används för att stånga med och munnen till att böla med. Under kon hänger mjölken. När människorna draga i den kommer den ut. Det blir aldrig slut på mjölken.

Anonym sa...

Biffkor har någorlunda jämntjocka kroppar. Det kan ha övergeneraliserats till att även gälla grisar. Jag tror att de snarare är ovala. Däremot vet jag inte hur det är med får. Antagligen för att feta får inte är så vanliga i västvärlden längre.