2018-12-27

Alt-right mot SVT

The Interior Ministry says the two women, from Denmark and Norway, were discovered Monday "with evidence of violence on their necks."
- Morocco arrests suspect after deaths of 2 European tourists, nyhetsbyrån AP 18 december 2018
med knivskador på halsen, enligt Marockos inrikesdepartement.
- Aftonbladet, 19 december 2018

Den inledande notisen gick ut över världen och återgavs i medier mest överallt. Senare kompletterades den med ytterligare uppgifter, som bland annat att det som inrikesministeriets "evidence of violence" varit en grav underdrift. Detta kom att användas på ett kreativt sätt.

Redan den 20 tillskrevs underdriften SVT av de som försöker påskina att SVT skulle vara en bastion för fake news. Att därefter påpeka vem som faktiskt sagt vad är som att försöka peta tillbaka tandkräm i tuben.
De senaste officiella uppgifterna är att kvinnorna hittades med knivskador på sina halsar, enligt det marockanska inrikesdepartementet. Mer än så har ännu inte bekräftats av de inblandade myndigheterna.
- Mordet på de skandinaviska turisterna i Marocko – det vet vi, SVT 22 december 2018

SVT fortsätter att återge vad som faktiskt bekräftats av myndigheten, samtidigt som man givetvis även tar upp de mer detaljerade beskrivningar som ingen uppkopplad nyhetsbevakare kunnat missa.


- Nyheter Idag, 25 december 2018

Men när alt-right-sfären hittat en vinkling behåller man den. Exempelvis ignorerar man att andra respektabla medier heller inte gått ut med detaljer.

10 kommentarer:

Hans-Jörgen sa...

En liten kommentar om detta:

Jag läste om den här nyheten på BBC under dagarna när det hände. BBC får ju anses vara en respektabel nyhetskälla.

De gick tidigt ut med att kvinnorna halshöggs. Norsk eller dansk, jag minns inte vilken, säkerhetspolis gick ut och bekräftade att filmen som spreds med stor sannolikhet visade brottet.

Dagen efter så rekapitulerade SVT alla kända fakta om fallet och de envisades med att inte nämna halshuggning eller islamism, inte ens som obekräftade rykten. Än idag har jag inte sett ett ord på SVT om vad som faktiskt hände kvinnorna. BBC å andra sidan var tydliga från början till slut.

Så man får ge djävulen rätt när djävulen har rätt. I det här fallet luktar det faktiskt väldigt mycket som att SVT medvetet valt att mörka eller underrapportera. Att jämföra med Madsen och ubåten, som var ett liknande brutalt brott där minsta lilla detalj rapporterades oavsett vad som var officiell information från statliga ministerier.

Jag lade märke till det här under skeendet och det här fallet fick mig att börja fundera på om det faktiskt inte är så att blindstyrena inom alt right kanske ändå har hittat ett korn.

Visa gärna att jag har fel, för det här fallet undergrävde min trovärdighet för SVT och svenska medier.

Hans-Jörgen sa...

Jag rotade faktiskt fram två artiklar:

https://www.bbc.com/news/world-europe-46645348
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/mordet-pa-skandinaviska-turisterna-i-marocko-det-vet-vi

BBC-artikeln publicerades dagen innan SVT-artikeln. Men jag ser att jag åtminstone mindes fel om islamismen (skönt, man förstorar i huvudet), den är de tydliga med. Jag kan bara inte förstå varför de inte nämner halshuggningen.

Anonym sa...

Två unga kvinnor, en norska och en danska mördade av islamister i Marocko. Sexuellt våld och knivvåld har använts mot kvinnorna. Ett huvud var helt avlägsnat från kroppen och huvudet var avskuret med kniv (den danska kvinnan). Avskärandet av hela huvudet skedde på offret då hon var vid medvetande. Mordet filmades medvetet av mördarna. Kropparna flögs efter polisens undersökningar till Skandinavien där respektive familj begravde dem. (Så kan man också skriva. Så som det hela var.)

AH sa...

Nu handlar det om vad vi visste för drygt en månad sedan och då var det till exempel inte sant att kropparna flygits till sina föräldrar. Vad vi vet idag är ointressant för den ursprungliga publiceringen, utan endast vad vi med säkerhet visste då.

Anonym sa...

Hej AH. Den 17 dec på kvällen // Morocco's interior ministry said in a statement that their bodies were found with "signs of violence on their necks" that had been "caused by a cutting device".//  Sedan rullar det på med bl a de som vittnade om upptäckten, ett avrättande genom avskärning av huvud sprids m video,  och olika uttalanden av o mellan myndigheter. Ex den 20 dec Backpackers killed in Morocco by ‘ISIS terrorists’ with one filmed being beheaded ” by Andrew Koubaridis, News.com,au, December 20, 2018:
Two Scandinavian backpackers were hacked to death and one beheaded in what is believed to have been a terrorist attack in Morocco.
Louisa Vesterager Jespersen, 24, from Denmark, and Maren Ueland, 28, from Norway, were knifed and beheaded on camera while camping in the Atlas Mountains..//20 dec The Danish intelligence service, the PET, at first said it had authenticated the video but later rowed back, saying it was still being examined..//PET said Moroccan authorities had indicated that the killings may be related to Isis// Norska polisen analyserade videon som troligtvis äkta 20 el 21 dec. Ok, jag är inget fan av Svt o Sr vad gäller deras rapportering. Jag läser en artikel fr svt;  Detta vet vi, 22 dec (fm el kväll?) Artikeln nämner inte kvinnornas namn o ålder vilket avhumaniserar dem, deras familjer, PETs kontakt m marockanska myndigheter om trolig kopplning t IS nämns inte. Däremot nämns en video med en "hemmagjord ISflagga". Artikeln slutar med ett citat från en talesperson ur den marockanska regeringen som beskriver händelsen som en terrorattack, och en ”kniv i ryggen på Marocko och marockanerna. Ok ungefär samma tomhet andas som vid Charlie Hebdo morden där SR Alice Petren, citat, "det är ju inte oskyldiga personer i det här fallet (som mördades)". Eller varför inte exemplet Peter Rawet o Trumpsupporterintervjun eller Pascalidou i valvakan 2014 rasist, rasist, rasist el nu senaste sista valdebatten 2018 där "vi" tar avstånd fr Jimmie Å och Sd, vilket de ej ska göra! Svt har så låg klass på allsidig nyhetsrapportering att de skulle läggas ned el omdanas i grunden. För att lätta upp stämnimgen lite kolla youtube Kerstin Holm Svt terrordådet 2017 eller Lotta Bouvin Sundbergs frågor till forskaren Ruist. Alla de övriga finns f ö även på internet (som aldrig glömmer). Nej, Svt Sr har för mkt pengar o för mycket tydlig slagsida. Till sist som jag läst det nämdes tidigt att kropparna flögs hem (20 dec). Svt hade sitt Detta vet vi, 22 dec. Hoppas det åtminstone var på förmiddagen 22 dec de publicerade den avhumaniserade artikeln, vilket jag tycker är värst hos dem,..de två turisterna.
 

Hans-Jörgen sa...

Alldeles bortsett från långa svamlande texter så visade jag att SVT vid tiden för publiceringen av sammanfattningen ovan bör ha vetat betydligt mer än vad de skrev. Det får ju anses vara ganska odugliga journalister om de inte har åtminstone läst någon sammanfattning av filmen, som då var tillgänglig, eller tittat på den själva. Dessutom hade ju officiella organ i våra grannländer bekräftat bilden av vad som faktiskt hände. Ändå valde SVT att inte rapportera detta. Däremot valde de, som jag minns det, att på självaste julafton ha ett långt inslag där de varnade om konsekvenserna av att titta på filmen, men inte ett ord om vad som hände.

Varför SVT (Och SR antar jag) valde att göra så här vet jag inte, men att vifta bort det som extremhögerns konspirationsteorier har jag lite svårt att göra i det här fallet. Alternativet till att de undanhåller information är ju att journalister och innehållsansvariga på SVT är helt odugliga, och det har jag svårt att tro.

I mina ögon så undergräver den här rapporteringen trovärdigheten för svensk media i ganska stor utsträckning, meb det vore intressant att jämföra rapporteringen med motsvarande brott som inte är lika politiskt/religiöst laddade, t.ex. ubåtsmordet eller något annat "sommarmord". Det kanske är samma sak där, men man reagerar inte lika starkt på det på grund av den avsaknade politiska vinkeln.

Hexmaster sa...

V v håll er till ämnet. Denna blogg kommer inte att bli ett tillhåll, och för det tillämpas censur.

Att etablerade media håller sig till offentliga kanaler även när "alla" "vet" hur det "egentligen" gick till är varken nytt eller konstigt. Inte heller behöver de, till skillnad från vissa röster i mängden, gå ut med varenda detalj de hört, i detta fall eller i andra. SVT/SR behöver inte spegla Flashback.

Anonym sa...

Hexmaster varför beskriva posterna/oss som "tillhål" eller hur det ska tolkas? och var har avikits från ämnet? Det bl a BBC, Guardian eller andra medier skrivit (före Svt, Sr i det här fallet) speglar inte flashback och tidsaspekten som beskrivits är relevant liksom presentationer av offer, förövare - narrativ. Även i jämförande av liknande fall (terror, ideologier, hur olika typer av brottsoffer, förövare presenteras). Svt, Sr gör som de vill ja, lägger ut det de bestämmer ska ut el inte ut från redaktionerna och det är det som kritiseras. Jag skulle hellre säga att du fått respons på artikeln än att det blivit el lutar mot att bli ett "tillhåll".

AH sa...

Jan Sjunnesson skriver den 20 december att SVT kallar halshuggningen för knivskador. Det är ju knappast artikeln från den 22 december han hänvisar till, utan mest troligt denna:

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/uppgifter-om-dubbelmordet-gar-inte-att-utesluta-terror

Denna artikel är skriven den 19 december, alltså dagen innan den australiensiska tidningen du hänvisar till. I artikeln den 22 december vet de däremot mer och där nämns videon som troligtvis äkta, men att de inte fått det bekräftat av norska myndigheter än. Inget av det du skriver motsäger ju det.

Sedan, det är långt ifrån alltid som de anhöriga vill att tillräcklig med information ska komma ut så att offren kan identifieras. Är man inte säker på att anhörig vill det, bör man undvika det i största möjliga mån. Osäker på hur det är i detta fall, men att hålla inne med information om offren betyder inte att man vill avhumanisera någon. Det kan lika gärna vara av respekt för de anhöriga.

Hans-Jörgen sa...

Du har nog en poäng Hex, det är en väldig skillnad på pressetik mellan Sverige och Storbritannien. Sen får SVT oväntat mycket av de här konspirationsteorierna, inte heller andra svenska massmedier basunerade ut detaljerna. SVT var, som jag förstått det, på intet sätt unika.

Anonym behöver inte inkludera mig i "oss" om så var tanken. Jag vänder mig åt det skarpaste mot allt vad högernationella konspirationsteorier heter och jag får inte heller min information från trollen på Flashback. Jag ber om ursäkt om jag har överskridit några regler, jag ville bara diskutera mina tankar med någon som kunde förklara en sak jag inte fick ordning på själv.

Jag har fortfarande svårt att förstå varför det fortfarande beskrivs som knivskador även efter att filmens äkthet bekräftats, men å andra sidan är jag ingen specialist på hur massmedia ska beskriva skeenden pressetiskt. De brukar väl fela på den försiktiga sidan och det kanske är rätt.

SVT kanske i det här fallet kunde gå ut med en förklaring av deras tankar och motivationer under skeendet, det brukar de ju göra ibland om det blir kontroverser. Som det är nu så spelar man konspirationsteoretiker i händerna.