2018-12-23

Efterlysning: Ättlingar till Karl XV

Karl XV omgiven av några jaktkamrater. I sådana sällskap trivdes han bättre än vid hovet. (Foto: DigitaltMuseum/Västergötlands museum) Någon liknande gruppbild med damer har jag inte hittat.

Karl XV var temperamentsfull, inte särskilt hovsam av sig, och en av de populäraste kungarna Sverige haft. Farfaderns valspråk "Folkets kärlek min belöning" hade passat långt bättre på "Kron-Kalle". Och så är det alla de där ryktena ...

Det finns få svenskar, och definitivt ingen svensk kunglighet, som tillskrivs bråkdelen så många barn på bygden som Karl XV. Man kan utgå ifrån att många av påståendena saknar grund. Men hur många?

För flera år sedan gick ett tv-program vari en påstådd ättling, trollkarlen Bernadotte Nordenstam, avskrevs sedan sonsonen DNA-testats (se bloggposten Bernadottes illusioner). Men det finns ju väldigt många påstådda ättlingar kvar ... Sedan dess har DNA-tester i släktforskande syfte slagit igenom, och folk lite varstans kartlägger sina genetiska släktträd – vilket ger upphov till ett och annat avslöjande. Nog borde det vara läge för ett genombrott även i Karl XV-forskningen? Så att man åtminstone skulle kunna börja beta av snårskogen av mer eller mindre sannolika släktberättelser.

6 kommentarer:

FredrikT sa...

Om jag har förstått rätt finns det betydligt fler någorlunda belagda oäkta barn till Carls "moraliske" bror Oscar än till honom själv.

Julia sa...

Jag har fått höra att farmors mormor, född 1867, var dotter till Karl XV... Kan man bevisa släktskap så långt bak i tiden med DNA test? 😇Hexmaster sa...

Det ska inte vara några problem, vad jag förstått.

Julia sa...

Häftigt! Ligger Kungafamiljens DNA uppe i databaserna tro? 😘

Hexmaster sa...

Tvivlar. Men när Bernadotte Nordenstams barnbarn prövade sin kunglighet utgjorde facit en belagd Bernadotte som, har jag för mig, kommit lite på kant med släkten. Även om HKH m.fl. inte skulle topsa sig för nån släktdatabas – de har ju koll ändå – så är det inte omöjligt att någon som vad-han-nu-hette gjort det.

http://faktoider.blogspot.com/2012/02/bernadottes-illusioner.html

Anonym sa...

Det finns en avlägsen släkting till kungen som driver företag med syftet. Han behandlar sin haplogrupp som om den vore en affärshemlighet. Men som alla andra hemligheter kommer den att avslöjas förr eller senare. Å andra sidan ska det finnas fransmän som härstammar på fädernet från Carl XV:s farfars bror. Om någon av dem testar sin Y-kromosom lär resultatet snabbt avslöjas. Då kan man åtminstone undersöka om någon härstammar på fädernet från honom.