2018-12-26

Varför enhörningar och regnbågar?

En bildgoogling på "unicorn" ger inte bara enhörningar ... Utan regnbågsfärgade enhörningar.

De senaste åren har enhörningar och regnbågar fått en stark koppling till varandra. Hur gick det till?

Kommer det från det ironiska uttrycket "rainbows and unicorns", som i själva verket betyder att något verkligen har gått åt skogen. Eller är uttrycket tvärtom ett resultat av associationen?

Kommer det kanske från de klassiska övergulliga leksakerna/filmerna/etc My Little Pony? Där förekommer såväl enhörningar som regnbågar i mängd. MLP lanserades på 1980-talet och var en stor grej fram till början av 1990-talet. Den har sedan nylanserats några gånger. 2010 års försök har lyckats överlägset bäst. Har enhörningar/regnbågar något med den trenden att göra?

I juni 2016 gjorde Adeline Waugh en färggrann macka. Hon tyckte den påminde om vattenfärg. Men hennes följare på Instagram gav den snabbt ett annat och tydligen mycket bättre namn: Unicorn Toast. Den sägs ha startat en trend med "enhörningsmat" som gått i regnbågens färger.

Enhörningskonserven är en klassiker. Den lanserades 2010. Regnbågen var med på förpackningen från början.

Det jag först letade efter var enhörningar som blivit regnbågsfärgade. Men associationen går även åt andra hållet: Om något går i regnbågens färger så kan det bli unicornified. Och snor är inte den enda kroppsvätskan som förekommit i sammanhanget.

Som regel är nya företeelser lättare att studera och reda ut än gamla, av uppenbara skäl. Det kanske gäller även i detta fall, om man letar på rätt ställe. Men hittills känns det inte som om jag kommit någon vart.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är ”enhörningsköttet” gjort av? Jag har för sökt att googla det. Resultatet var en massa annonser, men ingen innehållsförteckning.

Hexmaster sa...

Googla mer. Eller köp en burk.

Anonym sa...

Lol! Det är nog en leksak inuti...

Anonym sa...

Ateist-bloggaren Greta Christina har en ganska läsvärd blogg som jag läste då och då för några år sedan. Enligt vad som stod i denna har Greta utgivit en bok med erotiska berättelser. Om jag minns rätt så var en av dem om en enhörning som gökade med en regnbåge.

Sensemaker