2018-12-24

Lördagsfråga 544: God jul

  1. Stille Nacht-Kapelle i österrikiska Oberndorf? Nej, men en kopia på Bronner's Christmas Wonderland i Frankenmuth, Michigan. Namnet kommer av att originalet står på samma plats som den kyrka där Stilla natt uruppfördes julafton 1818, säger jämnt 200 år sedan. När hundraårsjubileet inträffade hade de sista resterna av kyrkan rivits. Men man kände ett särskilt behov av att fira trevliga och stillsamma saker och började därför bygga kapellet. Det stod färdigt först 1937.
  2. Den första versionen av Ku Klux Klan grundades julafton 1865. Den hade en del, varken mer eller mindre, gemensamt med andra och tredje (dagens) versioner.
  3. François Darlan var en fransk amiral och tidvis marinminister. Han fortsatte att tjäna sitt land, typ, under Vichy-regimen. När det började gå bra för de allierade bytte han sida, men det var för sent. Han mördades av en monarkist (som ville se franska kungahuset återinsatt) julafton 1942.
  4. En av de sant historiska bilderna på "jorduppgången" som besättningen på Apollo 8 var de absolut första människorna att bevittna julafton 1968, för prick ett halvt sekel sedan. (Så länge? Det kommer att ta tid att vänja sig vid.) "Uppgången" var skenbar på så sätt att jorden sedd från månen är praktiskt taget orörlig, utan ett resultat av Apollo-kapselns bana kring månen. (Visserligen är även vår "soluppgång" skenbar men det blir för jobbigt att tänka på, särskilt en sån här dag.)
Lördagsfrågan knäcktes av Pölsa Dum, som får en guldstjärna för observationen att den praktiskt taget sammanfaller med lördagsfrågan för prick sex år sedan.

2 kommentarer:

Joakim E sa...

På tal om 50 år sedan Apollo 8... Ett av Randall Munroes favoritteman är Comics to make one feel old. För en månad släppte han en som går ut på hur länge det har funnits rymdskepp jämfört med hur länge det har funnits flygplan: "Airplanes and Spaceships".

God jul!

Hexmaster sa...

Sådana jämförelser är alltid intressanta.

Ang "earthrise" blev jag påmind om en detalj: Kapseln var inte vänd så att astronauterna hade månen under sig utan vid sidan. Därför upplevde de inte att jorden steg upp över horisonten utan gled fram från sidan. Bilderna som vi alltid ser dem är därför vända ett kvarts varv jämfört med hur de togs.