2018-12-07

GW om Silverbibeln

Den så kallade KB-mannen var ju han som stal och sålde en mängd dyrbara böcker från Kungliga Biblioteket, och som när han blev avslöjad sprängde sig och sin lägenhet i bitar. Riksantikvarieämbetet försöker att få tillbaka en av böckerna – Philipp Franz von Sieboldoch, Nippon (1852) – med hjälp av  EU:s återlämningsdirektiv. GW avfärdar idén, men jämför med ett exempel som visar att han gått på en ingrodd faktoid:
... Det skulle utlösa ett formidabelt jordskred om man tillmötesgick en sådan begäran. Inte minst i Sverige, för här har vi en av världens absolut dyraste böcker som vi stal 1648 i Prag, i samband med slutskedet av det trettioåriga kriget. Och det är Silverbibeln i Uppsala. Så det tror jag inte vi ska hoppas på.
[...] 
För inte så många år sedan [det var 1990] var Tjeckoslovakiens president Vaclav Havel här. Och då var alla livrädda för att han skulle kräva tillbaks den där. Men det gjorde han aldrig. Utan han höll god min för husfridens skull, och Silverbibeln finns fortfarande i Uppsala.
- Leif GW Persson i TV 4 Nyhetsmorgon 5 december 2018 (klippet är tillgängligt 1 månad)

Nej, ingen som hade koll på läget trodde att Havel skulle begära tillbaka Silverbibeln. Anledningarna är flera.

En anledning är att äldre tiders krigsbyten inte ses som stöldgods. Till exempel kommer Skåne inte att lämnas tillbaka till Danmark. (Läs mer hos RAÄ: Krigsbyten)

En annan är att Silverbibeln efter att den förts till Sverige skänktes bort, köptes, och sedan åter skänktes bort. Den sista anhalten var Uppsala universitet. Är den fortfarande krigsbyte?

Och den som ändå vidhåller att Silverbibeln ska lämnas tillbaka får förtydliga vart den ska lämnas tillbaka. Varför just Prag? De fick den knappast ärligt?
Man vet att Silverbibeln fram till 1500-talet fanns i ett benediktinerkloster i Werden vid floden Ruhr, där den kanske funnits ända sen 700-talet. Kejsar Rudolf II förde den sedan - gissningsvis utan klostrets samtycke - till det kejserliga biblioteket i Prag, där den 1648 blev svenskarnas byte och sålunda hamnade i Stockholm.
- Faktoider: Silverbibeln & Djävulsbibeln

1 kommentar:

Kurt sa...

Andra omtalade böcker som kommit till Sverige som krigsbyte är ju bla Copernicus bibliotek som togs som byte på 1650-talet och som nationalistiska polska politiker nu vill ha tillbaka från Uppsala nu. Man kan ju fråga sig vad som hade hänt med dem om de varit kvar i Polen!