2017-03-30

Moderniserad vägskylt

Vägmärke A10, "Varning för slirig väg", i äldre och nyare tappning

En och annan vägskylt är uppenbart anakronistisk. Den tydligaste och mest kända är väl varning för järnväg med ett gammalt ånglok; man kan undra hur länge det kommer att hänga med. Andra är subtilare.

De två ovan skiljer sig framför allt i den kluns som bilen till vänster har på undersidan. Det är en så kallad differentialväxel som ser till att höger och vänster hjul kan snurra olika fort, vilket är bra att ha i kurvor. Sådana finns på alla bilar men är numer inte i närheten lika iögonenfallande, vilket återspeglas på bilen till höger.

Jag vet inte när Trafikverket/Transportstyrelsen valde att uppdatera bilarna på skyltarna. Vidare förmodar jag att denna blogg har läsare som är betydligt mer insatta i differentialhistoria än undertecknad, och vet på ett ungefär när den äldre skylten började bli omodern.

6 kommentarer:

Nisse sa...

Man kan också tänka sig att uppdateringen är tänkt att spegla att flertalet bilar numera är framhjulsdrivna; där differentialväxeln i allmänhet är sammanbyggd med växellådan och hur som helst inte synlig på samma sätt.

Hexmaster sa...

Så enkelt var det! Tack för den.

Anders G sa...

Kan ju tänkas att det från början var en sån där löjeväckande engelsk trehjulig bil. Den borde sett ut sådär i perspektiv... nää, förresten, bak- och bramhjulsdrivet är nog förklaringen.

Ångloket kommer nog att leva kvar. Vad är det moderna alternativet? En obestämd kontur av en fyrkantig tingest med lite rundade hörn?

Anonym sa...

Förslagsvis så här:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:SADC_road_sign_TW318.svg
Sådana skyltar används redan i delar av södra Afrika.

Anonym sa...

Som jämförelse ser ju save-knappen ut som en 3½tums diskett och "ringa" symbolen är en gammaldags telefon med nummerskiva.

Sensemaker

Hexmaster sa...

För att inte tala om mail-kuvertet, timglaset i datorn och andra obsoleta ikoner.