2017-03-07

Spå i sparris

Bild från "pålitliga" The Sun.

Det finns ett par spådomsmetoder som involverar mat eller växter. Den överlägset mest etablerade är att läsande av kaffesump, som utövades enkelt och allmänt tills bryggkaffet slog igenom. En metod som kan vara växtbaserad är I Ching där stjälkar av rölleka kan användas. En avgjort ovanligare är att spå i sparris. Jemima Packington är kanske den enda som använder sparris. Hon tar en bunt, slänger ut den som på bilden, och "läser" sedan sparrisarna.

Hon introducerades i spåkonsten av sin farmor, men sparrisen är hennes egen idé, utvald eftersom "it's so accurate". Hon har även provat med andra grönsaker som broccoli men deras profetiska kraft låg inte i närheten av den hos Asparagus officinalis. Närmare bestämt ska sparrisen vara färsk och engelsk, allra helst från Worcestershire och allra helst från Evesham-trakten. (Man förstår hur mycket sparris som måste gått åt under de vetenskapliga försöken.)

Hur det gått? Hennes spådomar rör mestadels den brittiska sfären, med kungligheter, kändisar och slikt. Ett fint exempel var när 2012 skulle se "the death of a high-profile British figure"; slog inte den in, så säg! (Daily Mail 18 januari 2012) Inför 2015 spådde hon en kall vinter och dyr olja, facit blev tvärtom. Inför 2016 spådde hon bland annat att Tories skulle få Boris Johnson som partiledare vilket inte slog in. Liksom att "the British public will rebel about the Nanny State", vilket generöst tolkats i efterhand som en förutsägelse av Brexit (Worcester News, 11 januari 2016).

1 kommentar:

Kurt sa...

Arbetsåret blir ju inte så långt för henne om hon nödvändigtvis måste ha färsk brittisk sparris! Då är det nog bättre att hålla sig till t ex abborrfenor, de finns ju i alla fall året om.