2017-03-12

Familjemyter

Faster Anna brukade alltid ackompanjera Jussi Björling när han var i Skåne, fick jag lära mig som barn. Tillsammans med Beethoven stod han på flygeln. Jussi var nästan del i familjen.
- Johan von Sydow, Sagan om Jussi (2001)

Långt senare kom Johan på idén att göra en film om Jussi. Ett givet besöksmål inför den produktionen var museet i Borlänge, där stadens störste son är omsorgsfullt dokumenterad. Bland annat har de uppgifter om alla Jussis över 3000 framträdanden, med alla fakta som outtröttliga entusiaster grävt fram: dag, plats, sångnummer ... Och andra medverkande. Inklusive faster Anna – fast det tog en stund att hitta henne.
1922, 29 december. Jussi var elva år. [...] "Fröken Ljunggren skötte det på ett särskilt förstående och fint sätt." Det var det enda som fanns. En konsert 1922 räckte för att familjemyten skulle göra faster Anna till Jussis ackompanjatör, 50 år senare.
Det torde finnas gott om "familjemyter" i den här stilen: Inte tillräckligt spännande för allmänheten, men mer än tillräckligt spännande för att den närmaste kretsen ska bevara och tradera dem. Därtill besvärliga, svåra eller direkt omöjliga att bevisa eller motbevisa.

2 kommentarer:

Kurt sa...

Om denna enda konsert skedde i Skåne, och Jussi sedan aldrig gav någon mera konsert i Skåne, så stämmer ju familjemyten alldeles utmärkt!

Hexmaster sa...

Hade vart en sorts lösning. Utgår ifrån att mer än 1 föreställning av de över 3000 hölls söderut...