2017-03-27

Lördagsfråga 457: Carl XVI Gustaf

  1. Karl den store. Närmare bestämt den påkostade behållare för en bit av hans skallben som finns i katedralen i hans Aachen. Avbildningen är ett halvt årtusende yngre än kejsaren och mer idealiserande än realistisk.
  2. Gustaf på gamla femkronorssedeln.
  3. Folke Filbyter, stamfar till den Bjälboätt som fortfarande är mer känd som Folkungaätten, och som lämnat rejäla avtryck i såväl svensk historia som sagohistoria.
  4. Loggan för Jägermeister anspelar på sägnen om jägaren Hubertus. En dag på passet fick han se se en hjort med ett lysande kors mellan hornen. Hubertus blev djupt kristen av den sanna katolska läran på fläcken, och sedemera helgon. Historien hade redan berättats om ett tidigare helgon, vilket inte kan tolkas på annat sätt än att villebråd med självlysande religiösa symboler en gång i tiden var en vanlig kanal för Gud Fader att kommunicera med den aktuella målgruppen.
Carl Gustaf Folke Hubertus är ju också det fullständiga (säger utan de efternamn som undersåtar håller sig med) namnet på vår nuvarande kung och statschef. Den satte Tricky.

Inga kommentarer: