2016-09-11

Lyssna på vin

I GP häromdagen levererades ett fint stycke "trollande".

Hösten 1969 var seriefantasten Sture Hegerfors i New York och träffade självaste Lee Falk (Fantomen, Mandrake) för en intervju. Efteråt gick de till en restaurang.
Vi beställde in vitt vin till maten.
När kyparen hällt upp en skvätt i glaset för avsmakning förde Lee Falk först glaset till örat och tycktes lyssna på det, sedan tog han en mun och nickade nådigt. Kyparen slog i åt oss båda.
- Jag ser att du är förbryllad, sa Lee Falk. Det var meningen. Jag har sedan en tid roat mig med att i samband med provsmakningen av vinet låtsas lyssna på det. På det här stället har de vant sig vid min rutin. På andra ställen har folk stirrat. En del tar det som ett stilla skämt, andra tar det på fullt allvar.
- Men avlyssningen har spridit sig över Manhattan, sa Falk. Det är inte alls ovanligt att se människor avlyssna sina beställda viner.
- Sture Hegerfors: "Har du lyssnat på vinet?", GP den 8 september 2016

Sture har utfört rutinen då och då genom åren. Ibland har han nöjt sett andra som tagit efter. Aldrig har någon öppet ifrågasatt beteendet. – Allt enligt artikeln. Inte för att det skulle förvåna det minsta; vi har vant oss vid att vin är den mest magiska av drycker, omgiven av märkliga ritualer som vi kanske, kanske inte förstår poängen med.

Huruvida vinavlyssnandet fått någon nämnvärd spridning vore kanske intressant att få reda på.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Rowan Atkinson (mest känd som Mr Bean) har vinlyssnande som en del av en sketch kallad "Grundläggande kurtis" ("Elementary dating") eller så. I den lär man ut just grundläggande uppvaktning och en berättare läser instruktionerna och Rowan Atkinson illustrerar dem med obetalbar pantomim. Berättaren läser något i stil med "vad gäller vin är det inte bra att vara helt okunnig" Rowan Atkinson illustrerar genom att välja från vinlistan blundandes "men ej heller att vara alltför professionell" Rowan Atkinson illustrerar med att titta på vinet, lukta på det, lyssna på det, smaka på det, skölja runt det i munnen och spotta ut... ...till sin förskräckelse är han så koncentrerad på vinsmakandet att han råkar spotta ut på flickan han försöker uppvakta. Den finns på Youtube.

Sensemaker

Kurt sa...

Nu har väl just äldre män ändå så dåligt smaksinne, att de ändå likna gärna kan lyssna på vinet i stället för att provsmaka det!