2016-09-13

Nacistiskt kuppförsök 1938

¡Chilenos a la acción!

Fascister och nazister av olika sorter och slag fanns inte bara i Europa. I bloggposten Sigma Heil tog jag upp integralismo brasiliero. Lika okänd torde den chilenska nationalsocialismen vara idag.

Det viktigaste, om än inte enda, partiet för chilenska nacistas hette Movimiento Nacional-Socialista. Det bildades 1932 med Hitler som hyllad förebild. Jorge González von Marées blev el jefe, säger  Der Führer på spanska. Från första början var man emot demokrati, amerikanism, kommunism och klasskamp. Man slogs åt såväl höger som vänster. För detta ändamål bildades Tropas Nacistas de Asalto, som såväl till namnet som gagnet var kalkerad på SA Sturmabteilung: slagsmålsavdelningen.

Även om MNS aldrig blev stort var det heller inget mikroparti. I valet 1937 fick de 3,5 % vilket räckte till tre riksdagsledamöter, i kommunvalet 1938 sammanlagt 29 platser över landet. Samma år gick de ihop med ett annat parti och bildade alliansen Alianza Popular Libertadora för att lansera en gemensam presidentkandidat. Sådant ägnade sig aldrig Hitler åt; och de hade även på andra sätt fjärmat sig från inspiratörens linje (å andra sidan var det något av ett heltidsarbete att hålla sig á jour med hr Hitlers många kursändringar).

Den 5 september 1938, mitt under presidentvalet, var det dags för den chilenska ölkällarkuppen. Ett 30-tal beväpnade unga nacister ockuperade försäkringsbolaget Seguro Obrero, ungefär lika många Santiagos universitet. Polisen gick in hårt. Efter bara några timmar var kuppförsöket nedslaget. Kuppmakarna leddes iväg och arkebuserades. Senare upplöstes partiet; och även här skilde det sig från NSDAP på så sätt att det inte gick i ide för att dyka upp längre fram.

En nacist som utmärker sig hette Jorge Prat. Han var en obetydlig medlem på 1930-talet, startade eget på 1940-talet, och var under ett år på 1950-talet landets finansminister.


Wikipedia (eng.): National Socialist Movement of Chile; Seguro Obrero massacre; Jorge Prat
Wikipedia (sp.): Movimiento Nacional-Socialista de Chile

1 kommentar:

Anonym sa...

De brasilianska fascisterna känner jag till, men bara från att Stefan Zweig tillsammans med sin hustru begick självmord i just Brasilien, 1942. Och att han som jude på flykt från Österrike* hade hamnat i just Brasilien var av den anledningen lite oväntat.

*I sammanhanget tycker jag det är lite intressant att de österrikiska fascisterna var motståndare till Hitler, om jag inte misstar mig.