2016-09-01

Derbisol

Jag vet inte hur vanligt bruket är i Sverige men i exempelvis USA kan elever uppmanas att fylla i formulär där de kryssar för vilka droger de bekantat sig med: hasch, marijuana, kokain, heroin ... Liksom en lång rad med mer eller mindre narkotikaklassade preparat, vad de nu kan heta i staterna. Och bland alla andra beteckningar så dyker då och då denna upp: Derbisol. Vad är det? Derbisol står inte med i de vanliga farmakologiska listorna, inte heller de ovanligare med avregistrerade läkemedel, pundarslang eller vad som nu kommer i fråga.
I was beginning to suspect Derbisol of being a hallucinogen, one that vanished without any trace when the authorities started looking for it. The librarian noticed my puzzled expression and asked if she could help. I told her my problem, wondered if Derbisol could be a nickname, like "Lucy In the Sky With Diamonds." She promised to check the Internet. Later she handed me a copy of an article. "So, how do they take the stuff?" I queried. "They take it with a grain of salt," was all she’d say.
- David Feela: Swallowing a gram of truth

Facit: Derbisol är påhittat. Man tar med det i formulären för att att urskilja hårdingar som försöker att skryta med sina omfattande erfarenheter och kryssar för alla möjliga substanser som de kanske använt, kanske inte använt, eller kanske aldrig hört talas om.

Läget kompliceras inte nämnvärt av att namnet ändå har tagits i bruk på ett faktiskt läkemedel: En hudsalva från sydkoreanska Medica Korea. Den verksamma substansen heter klobetasol, en så kallad glukortikoid för utvärtes bruk mot diverse hudbesvär. Namnet behöver inte ha inspirerats av hittepå-drogen; i den medicinska branschen är man ständigt på jakt efter passande namn som går att uttala och stava någorlunda men som inte betyder något särskilt på något känt språk.

6 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag har under drygt femtio års tid funderat på om det verkligen stämmer att om man stoppar avskrap från bananskal i en pipa och 'tänder på' så kommer man att bli 'påtänd'. Det fanns ju illustrerat i gamla seriösa magasinet MAD, så helt påhittat kan det väl inte vara?

Anonym sa...

http://faktoider.blogspot.se/2007/12/rka-bananer.html

Björn Nilsson sa...

Jaha, saken är redan utredd. Fanns som jag minns det som don Martin-serie i gamla ärevördiga MAD. Har för mig att det slutade med att hippien, efter att ha misslyckats med bananrökningen, halkade på ett bananskal, slog huvudet i spisen, och därefter upplevde diverse psykedeliska effekter!

Prince Jazzbo sa...

Jag vet inte om det här också har utretts av häxmästaren. I min ungdom så påstods det att man blev fullare av starkölen på kinakrogar eftersom de hade så mycket glutamat i maten vilket förstärkte alkoholeffekten. Det hörde jag i början på 80-talet.

Hexmaster sa...

Den var ny för mig. Tack, ska kolla.

Björn Nilsson sa...

Om vi går tillbaka till tidigt sextiotal så var det magnecyl med kodein som gällde för att uppnå berusning. Blandades med coca cola om jag minns rätt. Tycker mig minnas en klasskamrat som spydde rätt bra efter denna cocktail också ...