2016-08-31

Fejkad tv-tablå

En otippad meme? Någon ville visa hur hopplös svensk DDR-tv var på 1970-talet. Istället för att använda en faktisk tablå – måhända var dessa lite för roliga, så att säga – så tog man sig besväret att sätta ihop en tv-tablå från 1970-talet så som många föreställer sig 1970-tals-tv: Så förnumstig och tråkig som tänkas kan.

Men ämnet var felvalt, kan man säga, för att i längden sprida desinformation. Det finns tv-nördar som Kalle Lind och Kjell Häglund som direkt blir misstänksamma när de exempelvis ser Åke Whilneys klassiska Fönster mot TV-världen i fel kanal (det gick i TV 2, inte TV 1). Eller för den delen Språka på serbokratiska; ett stavfel som väcker en misstanke om att memen var gjord för att upptäckas.
Men det problematiska med detta är inte alla fel, utan själva nidbilden av SVT:s 1970-tal, som förstärks för varje gång någon hånar polska dockfilmer, »Vi ar sattans pipel« och Staffan Westerberg lite skönt fritt ur minnet (eller allt oftare inte ens ur eget minne utan som återberättad mytpåbyggnad).
- Kjell Häglund: TVdags granskar tv-tablå-memet, TVdags 31 augusti 2016

1 kommentar:

Anonym sa...

Eller så är ironi, någon som gör sig lustig över ett SVT som hade en hel del av den här typen av program genom att överdriva, och inte en illvillig bluff.