2016-08-15

Lördagsfråga 425: Roms kullar

  1. Berget Tagpochau på Saipan i det autonoma samväldet Nordmarianerna. I närheten ligger ett litet samhälle som är öns (nominella) politiska centrum: Capitol Hill. Den började som ett träningsläger 1948-62 och är därmed det närmaste man kommer en huvudstad som grundats av CIA.
  2. Insidan av en grotta vid foten av Palatinen i Rom. Är detta Lupercal, grottan i sägnen där Romulus och Remus diade varginnan? [Uppdaterat: Osäker uppgift] Bilden är tagen med en sondkamera eftersom man ännu inte hittat någon ingång för fullvuxna.
  3. Johannes Aventinus, bajersk skriftställare på 1500-talet. Syns idag mest på öletiketter, som till exempel en förträfflig Weizen-Eisbock (nr 88095). Återanvänd från lördagsfråga 336.
  4. Nancy Pelosi från USA på besök hos Italiens inrikesminister Angelino Alfano. Ministeriet har hållit till i Palazzo del Viminale ända sedan Mussolinis tid och kallas också ibland "Il Viminale".
Capitolium, Palatinen, Aventinen och Viminalen, säger fyra av Roms sju kullar. Det satte Pölsa Dum snabbt och effektivt.

2 kommentarer:

Swedishsax sa...

{{ifrågasatt uppgift}}: man vet inte med säkerhet att grottan under Domus Livia är Luperkalen. Den har såvitt jag lyckats hitta inte grävts ut, och några av de auktoriteter som uttalat sig har sagt att det snarare verkar röra sig om ett nymfeum eller ett triklinium (matsal).

Men vid Palatinen ligger den hur som helst.

Hexmaster sa...

Tack, fixat.