2016-08-30

Big Pharma på riktigt

Den stora amerikanska affärstidningen Fortune tog upp ett ambitiöst program för att få folk att lämna tillbaka oanvända läkemedel under ordnade former:
As part of the National Prescription Drug Take-Back Day, the [Drug Enforcement Agency], along with state and local agencies and pharmacies, set up some 10,000 collection sites around country. Consumers will be reminded of the environmental dangers of dumping drugs in the toilet or trash — or leaving them in medicine cabinets where anyone could access them with potentially tragic consequences.
Lovvärt och bra på alla sätt, fast det blev lite besvärligare när man blev oense om vart räkningen skulle skickas. Och så dyker en detalj upp som torde få en och annan läsare av denna blogg att höja på ögonbrynen:
It sounds like a non-controversial program, but as the opioid epidemic has ballooned, a movement is growing to go beyond voluntary programs like this and mandate Big Pharma to fund disposal programs.
- Sy Mukherjee: Big Pharma Under Pressure to Pay For Drug Take-Back Programs, Fortune 30 april 2016

Vad var det där? Big Pharma är ju nog så etablerat som den stora, mäktiga, förmögna och ondskefulla läkemedelsindustrin och dess vapendragare, känd från otaliga konspirationsteorier ... Men vad far i en pålitlig publikation när den använder begreppet i ett seriöst sammanhang?

Svaret är att det dels används i konspirations-sfären med ovan angivna betydelse, dels som neutral, o-ironisk och icke-pejorativ beteckning på de dominerande företagen i den medicinska sektorn. Gissningsvis är överlappningen tämligen liten mellan de som använder beteckningen på det ena respektive andra sättet, varför det egentligen rätt märkliga språkbruket nog kan fortsätta ett bra tag framöver.

Tipstack till Christine @tankeexperiment på Skepchick.se och bloggen Gensvar.

2 kommentarer:

Swedishsax sa...

Det är väl inte så mycket överlapp som att konspirationsteoretikerna helt enkelt lånat in uttrycket.

I amerikansk press används ofta "Big X" som samlingsnamn på (de större företagen inom) en industri, särskilt om man vill säga något negativt om dem eller antyda att de tjänar sina pengar på något omoraliskt. Big Oil och Big Tobacco är väl vanligast, men jag har även sett Big Data (för Facebook, Google och andra som tjänar pengar på dold informationsinhämtning) och förstås Big Pharma. Så jag håller inte med om att det är en helt neutral term.

Sedan kanske det råkar ha blivit så att det i svenska konspirationskretsar bara är Big Pharma som blivit vedertaget, men det är i så fall en annan sak.

Hexmaster sa...

Hade en vag känsla om andra Big X-branscher, tack för exempel. Dock med den lilla invändningen att "Big Data" inte syftar på företag utan på när man (försöker) att få ut något av nycket, mycket stora datamängder.