2016-08-06

Lördagsfråga 4244 kommentarer:

Swedishsax sa...

1: Inte Moskva.
2: Inte heller Moskva.
3: Definitivt inte Moskva.
4: Inte Moskva (annan vinkel).

Anonym sa...

Förutom att åtminstone 3 av platserna är från samma stad och svaret därmed skulle kunna vara namnet på staden, kan det vara så att alla bilder är från denna stads inte helt stolta (enligt wikipedia) karriär som ställföreträdare för en annan stad lite längre österut?

/magnus

Swedishsax sa...

Jo visst är det Helsingfors, men jag är inte säker på vilken film(?) fyran är tagen ur. Reds verkar stämma med tidsperioden, men jag hittar inte bilden.

Swedishsax sa...

Vi kan väl lika bra göra slut på't.

Det kalla kriget var på sin tid ett populärt tema i amerikansk populärkultur. Men det låg förstås i sakens natur att det var lite knivigt för en amerikansk filmstudio att få tillstånd att filma i Moskva.

Vad göra? Fixa en stand-in, förstås.

1: The Kremlin Letter, 1970 (med Max von Sydow). Men bilden visar varken ett kreml eller något ovanligt flådigt postkontor, utan domkyrkan i Helsingfors.

2: Gorky Park, 1983. Svårt att säga exakt var, men någonstans i Helsingfors är det och det är ju så att säga huvudsaken. Man undrar i sitt silla sinne om de målade upp Lenin på gaveln där eller om han är inplitad på filmen i efterhand. Bilen är i vart fall en riktig Lada.

3: Telefon, 1977. Uspenskijkatedralen, som det också finns en i Moskva men det här är den i Helsingfors.

4: Här vet jag som sagt inte vilken film det är. Bilden är från Senatstorget, man ser Alexander II:s staty och Stadsrådsborgen. Domkyrkan ligger vid samma torg, annan vinkel alltså.

Gissningsvis är fyran ur Reds (1981), som utspelar sig under revolutionsperioden. Finns på Youtube men jag kan inte leta upp sekvensen utan att utsätta mig för upp till två timmar Warren Beatty, och det ligger nog över gränsvärdet.