2016-09-20

Hårdhandskar

Här ska med hårdhandskarna tas i! Från Le livre des tournois (1400-talet).

Vad är då "hårdhandskar"? Uttrycket ligger nära "hårdhänt" och skulle kunna tolkas som en variant av det. Men går man lite längre tillbaka hittar man handskar som inte bara är hårda utan av stål:
(numera föga br.) i bildl. uttr. som betecknar att ngn far hårt l. omilt fram l. behandlar ngn l. ngt hårdhänt l. hänsynslöst; särsk. i uttr. ta i (förr äv. uti) med stålhandskar, ta itu med ngt med hård hand, ta i med hårdhandskarna. The moste angripa honom med ståålhansker. RP 8: 146 (1640). Därs. 10: 605 (1644: uthi). Saken borde tagas i med stålhanskar, och det första steget .. vore att skicka en Deputation till Bondeståndet. 2RARP 16: 478 (1747). ”Fienden”, han sade, ”må vi med stålhandsken klappa om!” Wirsén Vint. 207 (1890).
- SAOB: STÅL-HANDSKE

Det finns massor av långsökta, märkliga och spännande etymologier; då kan man bli lite blasé och förvänta sig halsbrytande historier bakom varenda glosa. Men en del ord betyder verkligen vad de ser ut att betyda.

1 kommentar:

Anonym sa...

Från https://sv.wikipedia.org/wiki/Torsten_St%C3%A5lhandske

"Myter

Trots att han var liten till växten skall Stålhandske ha haft en utomordentlig kroppsstyrka. Då någon fången officer fördes till svenska lägret, hälsades han av Stålhandske med ett handslag, som fick blodet att spricka ut under naglarna. Vid utväxling av fångar brukade han be fångarna att hälsa sina befälsherrar att han önskade träffa dem för att ge dem ett ärligt svenskt handslag."