2015-07-17

Snigelgift och igelkottsgift

Hur skapar man en faktoid, en viral meme som sprids trots att den är osann, halvsann eller halvfalsk? Jag vet fortfarande inte riktigt. Men däremot börjar jag få viss koll på vilken sorts påståenden, sanna eller inte, som kommer att få spridning. När jag fick syn på denna post, samma dag som den lades ut, så tänkte jag att den låg bra till, så att säga.
Ni som använder snigelfritt och andra kemikalier för att man inte orkar plocka sniglar. Nu går larmet. Igelkottar dödas i massor av alla "nya" trädgårdsgifter. :-(
- Carin Grysan Sandberg på Facebook, 13 juli 2015

Tre dygn senare hade statusen, komplett med bild på död igelkott, delats 17 000 gånger.

Då hade den också korrigerats och kompletterats, med sådant som är lätt att få fel eller missa helt när man först skriver vad det nu är som man vill få sagt. Dessutom hade missarna gjort att budskapet blev helt missriktat.

Har fått en del arga mail om att jag skrev snigelfritt i mitt inlägg. Det är produkter som innehåller metaldehyd som dödar igelkottar så man får läsa det finstilta på förpackningen.
Snigelfritt är ett medel som tillverkas av W. Neudorff GmbHKG i Tyskland, med Weibulls som återförsäljare i Weibulls. Här är databladet.

Liksom i flera andra vanliga snigelmedel är den verksamma substansen järn(III)fosfat. Denna "molluskicid" är bra på att ta livet av mollusker som t.ex. sniglar, men är i stort sett ofarligt för andra djur. Exakt hur det fungerar är inte klarlagt men det är ett faktum att folk och husdjur får sätta i sig ordentliga mängder för att ens börja må illa. Jag har inte ens hittat några LD50-värden, den dos där varannat djur dör, för ämnet.

Då är det en helt annan sak med metaldehyd. LD50 är 100 mg/kg för hundar, 60 mg/kg för hästar och 207 mg/kg för katter. Det är inte ovanligt att i synnerhet hundar förgiftas av metaldehyd i de många länder där det är tillåtet.

För i Sverige är metaldehyd inte tillåtet. Om man använder det så ska man vara på det klara med vad man sysslar med. Givetvis finns det de som använder det utan att ha en aning om vad de sysslar med.
Utomlands finns bekämpningsmedel som innehåller den mycket giftiga substansen metaldehyd. Detta gift kan finnas i vissa snigelbekämpningsmedel som du kan köpa i Tyskland eller som du kan köpa av utländska webbutiker, där tyvärr denna mycket giftiga substans är tillåten. Detta gift kommer ibland även i flytande form och då kan hunden och katten få i sig giften på tassarna som de sedan slickar i sig. Det krävs en mycket liten dos av detta olagliga bekämpningsmedel mindre än en tesked är dödlig dos för 3,7 kilos hund eller katt!!  Många trädgårdsentusiaster tror tyvärr att varningar om faran med dessa bekämpningsmedel är överdriven då giftet är godkänt i andra länder.
- Anna-Karin Andersson Landgren: Snigelförgiftning, Fråga veterinären 12 juni 2011

Tyskt "Snigelkorn" dödar sniglar, hundar, igelkottar ...
I sidste uge havde vi et trist tilfælde hvor en hvalp døde efter at have indtaget sneglegiften, Schneckenkorn Spiess-Urania. Sneglemidlet indeholder aktivstoffet metaldehyd, som er yderst giftigt for pattedyr. [...] Midlet kan ikke købes i Danmark, men købes i Tyskland og importeres ulovligt af haveejere.
- Helle Dyrlægerne: Advarsel ved brug af sneglegift indeholdende metaldehyd, 18 september 2014

I länder där medlet är tillåtet varnas det med mindre bokstäver för metaldehyd. Snarare gör man tvärtom: Man poängterar att järnsulfat är "hundsäkert".

- David Stone och Ted Bunch, Keep Pets Safe Around Pesticides (augusti 2012) [PDF]

Så för att summera: Metaldehyd dödar sniglar och andra djur. Järnsulfat dödar bara sniglar.


Övriga källor:

Avslutningsvis ett tack till de som bidrog att reda ut frågan på Facebook: Faktoider. I synnerhet Maria Roman Liljedahl, som tog reda på att igelkotten på Carins bild inte dött av snigelmedel utan av parasiter (källa: bloggen Det blev inte som tänkt).

Inga kommentarer: