2015-07-10

Hopsopat mjöl, te och tobak

På 1800-talet hände det till exempel att handlare blandade ut mjölet med golvdamm för att sänka kostnaderna och öka vinsten
- Reklamfilm för Coop, Forsman & Bodenfors (2015)

Att det förr i tiden fuskades och trixades å det grövsta med maten har jag gått in på förr, som i trippelposterna Äkta vara I, II och III. Men att dryga ut mjöl med damm — hur låter det? Hur mycket damm krävs för att det ska bli värt risken? Är det kanske en skröna, som i så fall kanske cirkulerade redan i kooperationens barndom?

En förfrågan gav följande svar:
Hej - tyvärr är detta inte en skröna. Fakta i vår film kommer från KF stora historiska arkiv. Det består av bilder, dokument, filmer mm.
- Coop på Facebook

Följdfrågan, om de måhända kunde precisera vilka dokument "mm" de använt som belägg för episoden, har ännu inte besvarats. (Måhända en medarbetare, som i kundkontakten finner anledning att definiera vad ett arkiv är, inte har varit djupare inblandad i arbetet med att ta fram reklam, en syssla som ju företag tar på största allvar.)

Så frågorna kvarstår. Kanske var det egentligen mjöldamm snarare än golvdamm som avsågs? Om det nu inte var en ren skröna.

Vet inte om det betyder något, men om inte annat kan det vara intressant att veta att motsvarigheter finns i åtminstone två andra branscher.

Det är säkert flera av er som hört att innehållet i tepåsar skulle utgöras av skräpte, bokstavligt talat, eftersom det sopats upp från tefabrikens golv ... Låter det rimligt? Kan världens alla tefabriker producera så mycket lort att det fyller alla miljarder tepåsar? Men floor sweepings behöver inte tolkas bokstavligt. Det kan avse te med små blad och hög dammhalt; något som kan se ut som om det sopats upp från golvet i en tefabrik. Notera förbehållen, eftersom jag inte är säker på detaljerna i tehanteringen, hur stor procent, promille eller ppm av världens alla tepåsar som verkligen sopats upp från golvet.

Däremot står det klart att floor sweepings används i bokstavlig mening om tobak, inte som skällsord utan som en faktisk fackterm som betyder vad den ser ut att betyda.

- The Code of Federal Regulations of the United States of America (1998), §723.104

Så även den som aldrig ätit eller (kanske) druckit något hopsopat kan mycket väl ha rökt det.

Här är förresten ovan nämnda filmsnutt.
Tipstack till pandersson2 på historiska forumet Skalman som tog upp frågan i tråden Dryga ut mjöl med damm, en myt?

Inga kommentarer: