2015-07-05

Laktosfri och glutenfri

Det har länge funnits delade meningar vad det gäller laktosinnehållet i ost. Den som försökt ta reda på hur det verkligen förhåller sig har mötts av olika budskap alltifrån att ost är laktosfritt, till att vissa ostar är laktosfria eller att det är beroende av lagringstid. Nu har Ostfrämjandet tillsammans med labbföretaget Eurofins analyserat laktosinnehållet i de mildaste hårdostarna på den svenska marknaden. Resultaten visar att all hårdost, oavsett lagringstid är laktosfri.
- Norrmejerier: Är du känslig mot laktos? Då kan du frossa i hårdost

Att ange att en hårdost är laktosfri hade dämed varit överflödig information, om alla som behövde veta hade vetat. Men när det gäller överkänslighet så är det inte så dumt att vara övertydlig.

Inte för att alla som vill veta behöver veta. Det är ett välkänt faktum att efterfrågan på laktosfria produkter sedan en tid är långt större än andelen laktosintoleranta svenskar. Laktosfri kost har blivit ännu en hälsotrend, där folk som inte har minsta besvär av laktos inbillar sig alla möjliga förbättringar.


När jag hörde talas om glutenfri mango var jag först bara aningen skeptisk. Och visst finns det en mängd produkter, som aldrig innehållit minsta gnutta gluten, som på fullt allvar säljs som glutenfri. Firma Nuts.com gör det extra tydligt för bekymrade kunder vilka produkter som är glutenfria.

Även detta har blivit en trend, när några av de 99 % av oss som inte alls är glutenintoleranta får för sig att de mår bättre av glutenfri kost.
Många tycker att de har besvär som tyder på glutenintolerans och vill pröva att äta mat utan gluten för att må bättre. Men det är ingen bra lösning eftersom även många som tål gluten upplever en tillfällig förbättring när de börjar äta glutenfri kost, och för dem som verkligen har glutenintolerans kan diagnosen och den rätta behandlingen försenas.
- 1177: Glutenintolerans

Denna så kallade celiaki (som inte är en allergi) förväxlas även nog så ofta med spannmålsallergier. Även här kan det bli problem när folk rådfrågar folk på Familjeliv, ignoranta Facebook-grupper m.m. istället för att kolla med expertisen.
Spannmålsallergi växer vanligtvis bort. Det gör inte glutenintolerans.
- 1177: Glutenintolerans hos barn


5 kommentarer:

Anonym sa...

Hur dålig koll har folk, egentligen? Gluten finns väl bara, i vete, råg och korn? Innehåller maten inte något av dom, är den naturligtvis glutenfri.

Kurt sa...

Media meddelar att antalet fall av köttallergi ökar. Så vi kommer snart att få vegetarisk mango, och Ostfrämjandet kommer att finna att ost minsann formellt är en vegetarisk produkt, visserligen är mjölken animalisk, men i form av ost så kan mjölken anses ha passerat mjölksyrabakteriernas metabolism och därmed blivit vegetarisk!

Anonym sa...

Om man är allergisk mot kött från däggdjur, är man nödvändigtvis allergisk mot mjölk också?

Kurt sa...

Köttallergi = antikroppar mot galactose-alpha-1,3-galactose = alpha-gal

"There is a small amount of alpha-gal in dairy products (milk, yogurt, cheese, butter, cream, etc.). Most people who test positive for this allergy are still able to eat dairy without problems. However, if you have any lingering symptoms or just do not feel “right” after giving up mammalian meat, you might consider avoiding dairy as well. "

Anonym sa...

http://www.dn.se/nyheter/sverige/manga-svenskar-tal-inte-gluten-men-far-ingen-diagnos

Kanske är det fel personer, som självdiagnosticerar sej?