2014-11-04

Nationalsånger

Lyssna först på denna:Ja, det där var ju God Save the Queen framförd vid kröningen 1953. Vad som i praktiken är Englands nationalsång är det visserligen inte officiellt, för någon officiell nationalsång har inte landet. (Vad det nu skulle spela för roll, men det påpekas ideligen att Du gamla du fria har motsvarande status.) Till exempel spelas av någon anledning Jerusalem för det engelska landslaget i cricket.

Nu lyssnar vi på den här: Heil dir im Siegerkranz var den preussiska kungssången och det tyska kejsardömets ("andra rikets") nationalsång.Den blev aldrig särskilt populär i rikets södra delar, om det nu berodde på dess preussiska anor eller det faktum att det var samma melodi som den engelska nationalsången.

En sång som jag inte letat efter är Bevare Gud vår kung, det är samma melodi med svensk text och status som svensk kungssång innan Kungssången lanserades. En sång som jag letat efter och inte hittat är E Ola Ke Alii Ke Akua, det är samma melodi med hawaiiansk text och en gång i tiden status som hawaiiansk nationalsång.

8 kommentarer:

Trash sa...

"Heil dir im Siegerkranz" är Lichtensteins nationalsång.

Anonym sa...

Gud sign vår konge god från Norge

http://www.youtube.com/watch?v=Kiy8qzEY39c

Anonym sa...

D-Land D-Land über alles.

eller

Gott erhalte Gott beschütze

http://www.youtube.com/watch?v=PXzvMF7Dx6g

Christian sa...

Är det inte snarare så att "God Save the [regent]" är Storbritanniens (eller rent av Förenade Kungadömets) nationalsång, medan landsdelen England inte har någon specifik (men som du säger använder Jerusalem vid vissa tillfällen)?

USA:s variant: https://www.youtube.com/watch?v=_6nwidAdH4A

medundersåte sa...

Fransk version:
https://www.youtube.com/watch?v=8FaEqFFAKRA

Hexmaster sa...

...Jaha ja, här står ju tydligt och klart att det är nationalsång för "United Kingdom (national and royal), its Crown Dependencies and its overseas territories". Jag har aldrig lyckats hålla koll på de brittiska nationsuppdelningarna, skyller på det...Anonym sa...

Samma melodi också i Ryssland.

Användes den hos alla de kungahus som var släkt till de samma tyska småkungar?

LenaO sa...

Fram till 1961 hade Schweiz nationalsången Rufst du, mein Vaterland. Jorå, samma fina melodi.