2014-11-24

Lördagsfråga 335: Apokryfiskt

  1. När assyrierna invaderade kom Judit till hjälp; sedan hon lurat till sig general Holofernes förtroende skar hon huvudet av honom. Källa: Judits bok.
  2. Susanna i badet måtte vara ett av de populäraste bibliska motiven genom tiderna. Ingen vet varför. En av de första deckarhistorierna (typ) har nått oss genom tillägg till Daniels bok.
  3. När Petrus skulle korsfästas vägrade han att avrättas på samma sätt som sin herre och frälsare, utan propsade på att korsfästas upp och ner. Källa: Petrusakterna. (Läs mer om Satanistkorset.)
  4. Jesusbarnet med Maria och Marias mamma Anna är ett omtyckt motiv som av någon anledning kallas "Anna själv tredje". Den äldsta källa som beskriver Jesu mormor är Jakobs protevangelium.
Fyra framställningar, populära inte minst bland renässansens mästare, som alla kommer från apokryfiska källor. Närmare bestämt sådana som enligt protestantisk bedömning inte tillhör den egentliga bibeln, men som är tillräckligt bra för att få vara med ändå. I andra samfund kan de vara helt OK, eller eventuellt så obibliska att de inte får vara med alls.

Inga kommentarer: