2014-05-04

Vad en nazist är

Birzel-Nazi i en liten avlägsen bergsby får oväntat ett brev från professorn, som bodde hos honom förra sommaren. Ingen i byn kan dock tyda skriften. Hustrun: ”Det spelar ingen roll. Professorn lovade ju att komma tillbaka i sommar, och då kan han ju själv läsa brevet för oss.”

August Roeselers skämtteckning med text är från 1907. Därmed är den ett för-nazistiskt belägg för hur ordet Nazi användes på den tiden. I sydtyska områden användes det som smeknamn för Ignatz. Men det kunde också, som på bilden, användas i betydelsen tjockskalle, någon som var lite bakom.

När nationalsocialisterna dök upp var det inte svårt att med den välkända kortformen Sozi för socialister som mönster bilda kortformen Nazi för nationalsocialister. Ordet "nazist" började alltså som ett skämt, ett öknamn.

Nazisterna själva visste naturligtvis detta. Det är därför det är så svårt att hitta belägg för att de använt begreppet om sig själva. Det förekom att de försökte att neutralisera öknamnet genom att göra det till sitt men det lyckades inte när det begav sig.

Vad som i längden var effektivare var glömska: Idag är det inte så värst många som vet att en nazist är en dumskalle, bokstavligt talat.

Något annat som kanske också fallit i glömska är att nazisterna firade 1 maj. Ovan från 1939 års firande, då "hela det tyska folket" firade, det vill säga även i det anslutna Österrike.

Inga kommentarer: