2014-05-21

Damkalsonger och andra vitvaror


Att kalsonger är herrplagg är ett senare påfund än denna annons från 1916: "numera företrädesvis om dylikt plagg tillhörande den manliga klädedräkten" som akademien skrev i ordboken 1935.

Av annonsen från Göteborgs-Magasinet på Kristinegatan i Falun framgår även att vitvaror på den tiden var något helt annat än idag. Jag vet inte när ordet övergick från att beteckna damunderkläder (kanske av lite finare sort?) till spisar och kylskåp, men är det inte egendomligt vilka vändningar språket kan ta?

Och det även förr i tiden, minsann. Till skillnad från vad mången språkfascist sedermera fått för sig.

7 kommentarer:

Kurt sa...

Och ordet vitvaror som namn på kylar och spisar borde väl rimligen också vara på väg ut eftersom de allt oftare inte alls är vita längre.

Michel sa...

Trosa:
"[...]i sht i pl.: för kvinnor avsedd (tättsittande) underbyxa utan (l. stundom med mycket korta) ben (se BEN , sbst. ¹ II 2 a ); äv. om kalsong utan gylf för män. [... ]Vi 1949 , nr 45 [...]"

Haha! Jag undrar om en annan sak, som någon här kanske vet. Hur modernt är det att säga exv. Munkebäcks Torg i stället för Munkebäckstorget?

Hexmaster sa...

Herrtrosorna var ett fint fynd. Mycket passande intill damkalsongerna.

Torgfrågan förmedlas härmed till läsekretsen.

Hexmaster sa...

Beträffande Kurts kommentar så är väl vitvaror inte alls på väg ut. Om färgsättningen gör det ologiskt spelar knappast någon roll; språk behöver inte vara logiskt. Sen är väl vita varor nog så dominerande på området, mer så idag än på det avokadogröna 70-talet?

Anonym sa...

Det finns även "brunvaror" som beteckning för hemelektronik. Namnet kommer från den tid radio-och tv-apparater hade träkabinett, och borde ju i så fall också fasats ut sedan länge, vilket det alltså inte gjort. Även om uttrycket kanske används mera internt i branschen än av gemene man.

// Tricky

Hexmaster sa...

Brunvaror var ett helt nytt begrepp för mig. Åtminstone inom branschen används det flitigt så det tackar jag för.

Anonym sa...

En annan sorts varor som det inte talas så mycket om längre är dussinvaror som beteckning för något som köps dussinvis, t. ex. tallrikar, vinglas och bestick. Detta till skillnad från såsskålar, karaffer, tårtspadar, m.m., som köps styckevis.

/Cathy