2014-05-11

Var Blücher tokig?

"Marskalk Framåt", Gebhard Leberecht von Blücher, var en erkänt skicklig militär. Hans mest kända insats var den som avgjorde slaget vid Waterloo.

Han sägs också ha varit tokig. Inte så att det inverkade på hans militära sinne, därom är alla överens. Men vad sägs om en man som:
  1. tror att han är gravid med en elefant, där fadern är en fransk soldat
  2. tror att fransmännen värmt upp golvet så mycket att han måste gå på tårna
Blüchers partiella galenskap är en återkommande kuriositet och "visste du att"-uppgift. Hur ser bevisläget ut?

Det har föreslagits att det första, och varför inte även det andra, påståendet kan förklaras med att de var liknelser, som uppfattats långt mer bokstavligt än vad som var meningen. Var "gravid med en elefant" ett uttryck som motsvarade vårt "huvudvärk", bara betydligt mer drastiskt? Där den egentliga betydelsen skulle vara att franska soldater gett honom problem? Jag har ännu inte hittat några andra belägg för uttrycket. Kanske Blüchers speciella och ofta drastiska humor spelade in?

Vilket är mest sannolikt: Att en i övrigt fullt fungerande person säger något som 1) på allvar eller på skoj?

Med reservation, som vanligt, för att Blüchers galenskap kan vara ett faktum. Omöjligt är det ju inte. Bara osannolikt.


För övrigt inledde Blücher sin militära bana i svensk tjänst. Idag är han nog mest känd som Oslofjordens Blücher, sänkt ödesdagen den 9 april 1940.

3 kommentarer:

Peter sa...

Jag har också läst, i Englunds "Brev från Nollpunkten" tror jag, att Blucher lär ha trott att hans ben var gjorda av socker och därför fick bäras runt under en period.

Anonym sa...

Den version jag har hört var glas, inte socker. Denna inbillning om att man är gjord av bräckligt material och är i livsfara om man står upp är tydligen en vanlig vanföreställning.

Sensemaker

Peter sa...

Ja, jag brukar få den vaneföreställningen också dagen efter festen.