2014-05-14

Grodmän på Almö

Mytgranskandet sprider sig. MÖP-magasinet Soldat & Teknik har inlett en artikelserie där man ska ta sig an myter från kalla kriget: "...hur det egentligen var med TIR-lastbilarna från öst och om utländska tavelförsäljare verkligen var särskilt angelägna om att sälja sina målade alster till svenska piloter."

Först ut är historien om de eventuella grodmännen på Almö. Kortfattat så fick man i början av 1984 starka misstankar om att främmande ubåtar rörde sig i skärgården utanför Karlskrona (sådant förekom lite till och från; det var förresten drygt två år efter grundstötningen med S-363, den som omvärlden kallar U-137). Beredskapen höjdes, minor lades ut, sjunkbomber fälldes. Man fick även in rapporter om att folk hade skymtats här och var. Kanske var det grodmän som lämnat sin farkost för att bli hämtade av kolleger utanför avspärrningarna? Det hela fick stor uppmärksamhet i media.

Det mest konkreta tecknet på fientlig närvaro som nämns i artikeln hittades på små öar intill Almö: nödproviant, en antenn för långvågsradio och en oframkallad filmrulle. De skickades till Stockholm och är idag försvunna. Med tanke på detta, liksom den person som observerades på Almö och som polishunden fick upp spåret efter, så känns det lite hårt att avfärda historien.

4 kommentarer:

Kurt sa...

Det låter ju inte riktigt objektivt beskrivet. En radioantenn är väl bara en metalltråd, så den kan väl ha använts till något annat? Och framförallt kan man väl rimligen inte veta vilken våglängd en radio använts till utifrån antennen?

Anonym sa...

En antenn kan vara en metalltråd, eller mer avancerad. Antennens längd och konstruktion är beror på våglängden, så det går att säga vilken våglängd den passar till.

Anonym sa...

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/blekingenytt/se-ett-smakprov-fram-filmen

Från:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/blekingenytt/unik-film-om-jakten-pa-grodmannen

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Minsann! Där är ju Lars Neij, hundföraren som även intervjuades i S&T. Och filmen hittades av författarkollegan Lars Gyllenhaal. Det här var riktigt intressanta länkar, tack för dem!