2012-12-13

Svenskfientliga påhitt

Avsvenskifieringen av Sverige och svenskarna till förmån för den mångkulturella geggan brukar göra sig lite extra påmind när det lackar mot lucia och jul. I år har vi bl.a. fått uppgifter om att ledningen på Jättestenskolan i Grums i sin outgrundliga visdom meddelat förbud mot stjärngossar i årets luciatåg. Man menar nämligen att stjärngossestruten och staven med stjärnan är kristna symboler och att de därför är rasistiska.

- Snart är det jul - eller? Avpixlat 2 december 2011

Om detta svenskfientliga påhitt inte fick i närheten lika stor uppmärksamhet som en annan incident häromveckan, så beror det åtminstone delvis på att det verkligen var ett påhitt. I betydelsen osanning, rykte, faktoid. En anka, men till skillnad från andra ankor fick den så att säga aldrig luft under vingarna.

Vi förbjöd inga stjärngossar förra året, hade ett helt gäng med i luciatåget.
Vi har aldrig förbjudit stjärngossar i vårt tåg och kommer inte att göra det i år heller.


- Inger Leonardsson, biträdande rektor Jättestenskolan, mail 12 december 2012


Vad som är långt säkrare än amen på skolavslutningen är att ljusbruna rykten kommer att cirkulera varje jul, nationaldag och annan passande tid på året. Vare sig de har det minsta med verkligheten att göra (Tintin-förbudet, Nogger, eller den fåniga pepparkakshistorien) eller inte (stjärngosseförbud, gratis körkort till invandrare).

Eller för den delen potatisodling i vardagsrummet, eller råttor i pizzor.

5 kommentarer:

dav sa...

Men pepparkakshistorien verkar väl också ha varit en anka, eller i alla fall ett missförstånd. Pepparkaksgubbarna ska enligt skolan ha strukits för att barnen inte velat sjunga Tre gubbar, och inte av några ideologiska skäl.

http://www.expressen.se/nyheter/gladjen-mio-far-vara-pepparkaksgubbe/

Anonym sa...

Ytterligare en skröna har dykt upppå insändarspalterna. "Ledsen farmor", som berättar att sonsonen hotats av muslimska barn med helvetet och kommit hem gråtande. Kanske inte ny, men återanvänd.

Hexmaster sa...

Låter som @ledsenfarmor på Twitter. Som, och nu drar jag till med en rövare helt ur luften, varken är ledsen eller farmor.

Hexmaster sa...

dav: Enligt verksamhetschefen BUN i Laxå kommun tog läraren "också beslutet utifrån den diskussion som funnits på senare år om vilket uppdrag skolan har i samband med traditionsbundna högtider. Och då kom läraren fram till att det var säkrast att välja bort pepparkaksgubbarna, för att ingen skulle riskera att stötas av detta."

http://na.se/nyheter/laxa/1.1911112-laxachefen-skolverket-gor-larare-osakra

Det är alltså inte en anka, vilket jag trodde först. Om läraren nu inte är en SD:are med en räv bakom örat... :-/

Lena Synnerholm sa...

I sammanhang som det här, talas om "svenskfientilghet". Är det förskönande omskrivning, för motstånd mot nazisterna själva, eller?