2012-12-17

Lördagsfråga: Kookaburra

  1. Dulmont Magnum kallades oftare Kookaburra, anspelande på ursprungslandet. Den var en bärbar dator som lanserades 1984. Det verkar ha varit en illa häftig maskin, som utöver OK prestanda för tiden var bärbar. Eller åtminstone släpbar, på knappt fem kilo.
  2. America's Cup kommer från Storbritannien ("America" avser inte landet utan en båt), men den som tror annat må vara förlåten; pokalen var i amerikansk ägo från 1851 till 1983. Sedan hamnade den i Australien. 1987 var det dags igen, och då vann Dennis Conners lag (bilden) stort över Kookaburra III.
  3. Ric Charlesworth, känd spelare av såväl landhockey (bilden) som cricket. Det australiensiska landhockeylaget, som tydligen är bland de främst i världen, kallas Kookaburras.
  4. Från videon till "Aikea-Guinea", Cocteau Twins (1985). Så heter också en skiva. Den andra låten på den skivan heter "Kookaburra".
Pölsa Dum knep till slut en lördagsfråga som var såväl lite knepigare som lite lurigare.

Och en kookaburra är alltså ett fågelsläkte om fyra arter i Australien och Nya Guinea. De är kända för sitt särpräglade skrattande läte och har blivit en sorts nationalsymbol. De är släkt med kungsfiskarna.

Inga kommentarer: