2012-12-24

Lördagsfråga: Julafton

  1. Affisch för filmen The Birth of a Nation (1915), baserad på boken och pjäsen The Clansman. Den framställer det första Ku Klux Klan i ett heroiskt ljus. "Det första"? Ja, för KKK grundades julafton 1865. Det höll i några år. Sedan återupplivades rörelsen tack vare den populära filmen, detta KKK 2 höll i några decennier. Det som finns idag är diverse mer eller mindre relaterade organisationer som återanvänt det "säljande" namnet och några andra detaljer.
  2. Verdis Aida hade premiär julafton 1871. I Kairo, då ju operan utspelas i det gamla Egypten (ej mer specifikt än så). Premiären hade varken med Suezkanalen eller operahuset att göra; typiska exempel på hopkopplingar av kända händelser som råkar ligga nära varandra.
  3. Bild AS08-14-2383 som den återfinns i magasin B från Apollo 8. Roterad 90 grader medsols känner man lite lättare igen en av de riktigt världsberömda bilderna. Apollo 8 var speciell på flera sätt: Det var första gången människor lämnade jordens omloppsbana, den första gången folk lade sig i bana kring en annan himlakropp, första gången någon fick se månens baksida med egna ögon. Och så var det första gången någon någonsin fick se en jorduppgång. Julafton 1968.
  4. En gammal bild på Sankt Nikolaus-kyrkan i Oberndorf bei Salzburg. Den förstördes på 1890-talet. Idag ligger där ett kapell, Stille-Nacht-Kapelle. Namnet kommer av att sången fick sitt uruppförande i den gamla kyrkan julafton 1818. Idag lär julstämningen ligga så tjock på platsen att man kan tälja den med kniv.
Flera var inne på julafton (liksom några andra förslag som var riktigt bra), men som Pölsa Dum var såväl först som sist på pucken går julsegern till honom.

God jul!

2 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Blev inte Suezkanalen färdig, två år tidigare?

Einar Haglund sa...

vad du kan . Helt utan internets hjälp