2012-12-04

Poultrygeist

Francis Bacon var en intressant herre. Eller flera stycken förresten, men den det gäller här levde 1561-1626. Just 1626 befann han sig i Highgate - då ett samhälle utanför London, idag en stadsdel i - på besök hos en vän. Under en åktur kom de att diskutera kylans konserverande effekt. Kanske snö bevarar kött lika bra som salt gör? De bestämde sig för att pröva idén omedelbart. De stannade vagnen och gick fram till första bästa hus. Där köpte de en höna, lät den slaktas och tas ur, för att därpå fyllas med vårsnö.

Hur experimentet gick vet vi inte. För Bacons del gick det illa - kylan gjorde honom förfärligt sjuk, han fördes snabbt inomhus, men efter ett par dagar dog han.

Pond Square, Highgate, London N6

Här får historien en oväntad och mystisk vändning. För hönan finns kvar. Dess våldsamma död vid foten av Highgate Hill band den tydligen till platsen på något sätt. Århundraden efteråt har folk berättat om den plockade fågelvålnaden som då och då syns sitta på låga trädgrenar, eller linka/flaxa runt i cirklar. En gång tänkte någon fånga sig en middag - men hönan sprang rakt in i en vägg och försvann. Andra har hört dess osaliga kacklande...

...

Historien är förvisso oemotståndlig. Är den "sann", i den meningen att folk åtminstone sagt sig ha sett det som det sägs att de sagt att de sett?

Vittnesmålen i böcker och på hemsidor är påfallande lika: tre från andra världskriget, två från åren 1969-70. De verkar komma från samma källa, direkt eller på omvägar.

Den tidigaste källan jag hittills sett angiven är Peter Underwoods Haunted London (1973). Underwood har en lång karriär som så kallad spökjägare - med blandade resultat, som det verkar - och har gett ut en lång rad böcker om spöken och andra paranormala fenomen som till exempel The Complete Book of Dowsing & Divining.

Med tanke på att hönsvålnaden i Highgate vid det laget skulle ha satt åtminstone en smula skräck i trakten under 350 år så är det lite egendomligt att beläggen från denna långa period inte är fler.

Om de nu finns alls. Detta är gemensamt för bra många påstådda spökerier - inte att folk sett fel eller missuppfattat på andra sätt, vilket förvisso förekommit, utan att man hittat på alltihop ända från början.


H2G2: The Ghost Chicken of Highgate, London
Mysterious Britain & Ireland: Pond Square Chicken, Highgate
Myter och mysterier (Det Bästa 1984), sid 167

1 kommentar:

Caz sa...

Det låter som ett öde värre än döden - att bli jagad av en spök-höna! Brrr.... ;-)