2012-08-31

Konsten att tala sanning

1000 fallskärmsförsedda nallebjörnar med frihetsbudskap har landat i Minsk, hävdar Studio Totals reklamtricksare. Men den oppositionella vitryska organisationen Charter97 uppger att det kan vara fejk.

 - Misstänkt bluff från Studio Total, SvD 4 juli 2012

När Studio Total rullade ut nyheten förnekades den inte bara av Vitryssland. Svenska medier ifrågasatte, efter att tidigare ha blivit lurade, om nallebombningarna verkligen hade hänt.

 - Vi trodde att journalisterna skulle förstå skillnaden mellan en tramsig sexskola, en kampanj vi gjorde i Österrike, och en kampanj för yttrandefriheten i en diktatur. Det skulle vara direkt osmakligt att luras i ett sådant här sammanhang.

 - Per Eriksson intervjuad i GP, 31 augusti 2012

Jag vet inte hur långt reklamfirman skulle gå för att fejka nallebombningen. Men med byråns meritlista så var det inte konstigt om folk och media höll sig avvaktande till uppgifterna. För att man var sura över att ha blivit blåsta upprepade gånger? Det bidrog säkert. Men man behöver inte ljuga många gånger för att bli uppfattad som mytoman.

2 kommentarer:

Lena Synnerholm sa...

Råder det alltså osäkerhet om, om nallebombningen överhuvudtaget ägt rum?

Observer 24 sa...

Det är en reklamfirma, det är deras jobb att ljuga. De kanske inte gör det i just det här fallet, men deras trovärdighet som nyhetsförmedlare måste vara noll.