2012-08-20

Lördagsfråga: Retuscherat

  1. Patrick Schneider fotograferade en brandman i motljus. Han justerade det gråaktiga morgondiset till intensivt gulorange. För att visa hur det egentligen såg ut, menade han. Arbetsgivaren The Charlotte Observer lät sig inte imponeras, utan hänvisade till sin fotograferingspolicy. Han fick sparken.
  2. Miguel Tovar fotograferade lekande barn. I en av bilderna retuscherade han bort sin egen skugga - något klumpigt kan tyckas. AP svarade med att bryta allt samarbete med honom, och kassera alla hans bilder ur sina arkiv.
  3. Time hade ett omslag med Ronald Reagan. Tåren är ditsatt. Att det rör sig om en manipulerad bild, "conceptual cover", menade tidningen var uppenbart.
  4. Här har vi Kirill I, "patriark av Moskva och alla ryssar" tror jag det blir på svenska (WP). I en bild bar han en klocka, av kännarna identifierad som en Breguet värd 200 000 kr eller mer. När detta uppdagades förnekade Kirill att han burit klockan, hävdade att alla sådana bilder var förfalskade - och bilden på hemsidan uppdaterades till den ovan. När det påpekades att klockan fortfarande reflekterades i bordsytan riktades den patriarkala vreden mot de som fejkat bilden, liksom mot utlänningar som tog till vilka "argument" som helst för att kritisera kyrkan, Ryssland och Putin. Kirill har även hävdat att tjejerna i Pussy Riot arbetar för Satan. Nämnde jag att han är god vän med Putin?

Ole Bull behåller vandringspokalen (oretuscherad).

1 kommentar:

Lena Synnerholm sa...

Så uttrycker sej en kristen fanatiker!