2012-06-08

Den påhittade professor Mannheim

Då jag inte lyckats få någon klarhet i detta genom mina egna kontakter med Minutra vore det klädsamt om företaget offentligt kunde redogöra för professor Mannheims forskning och varför man trots upprepade förfrågningar inte vill delge dessa till ­läkarprofessionen.

- Arvo Hänni, Jakten på professor Mannheim, Läkartidningen 5 juni 2012

Med. dr. Hänni är överläkare på överviktsenheten, Akademiska sjukhuset i Uppsala. Som expert inom området övervikt, viktnedgång o.dyl. så blev han därför nyfiken när han i en annons för ett bantningsmedel (eller "viktminskningspreparat") hittade en kollega omnämnd som han avgjort borde ha känt till, men aldrig hört talas om.

I annonsen står att Gone tagits fram vid Universitetssjukhuset i Hannover under ledning av Professor Dr. med T. A. Mannheim. Professor Mannheim uppges ha forskat på övervikt, viktnedgång och metabolism sedan mitten av åttiotalet och ska idag vara en av världens ledande experter och dessutom rådgivare till den tyske hälsoministern, när det gäller frågor om övervikt.

Annonsen har ni här: viktkontrollnu/se/268k9z - Gå ner i vikt snabbt (Webcitation ifall Minutra redigerat bort den påhittade professorn).

Det rör sig, naturligtvis, om en "professor" som aldrig existerat. Det hör i och för sig till ovanligheterna. När det gäller alla dessa endorsements så är vi väl vana vid att inte ens vara skeptiska till dem; kändisar som spelar ännu en roll, anonyma skådisar med läkarrock, "vanliga människor" eller på sin höjd namngivna experter som av någon anledning säger saker som de nog inte borde säga.


Då och då har det förekommit look-alikes som prisat produkter, till ett billigare pris kantänka än original-kändisarna. Ett mer udda fall är Mélissa Theuriau, nyhetsuppläsare och mem, som fick sitt iofs trevliga konterfej återanvänt i ett antal sammanhang (bantningspiller, bluffgrejor etc) med ett antal tagna namn.

Men som expert på ett område där man kontinuerligt konfronteras med bluff och båg av alla de slag så borde doktor Hänni, tycker jag, vara lite mer härdad än hans rätt långa artikel ger intryck av. Fast det kanske är ett retoriskt grepp.


Tipstack dokken.

2 kommentarer:

Gustaf sa...

En snabb sökning på hitta.se efter den Rosa Larsson i Gävle som uttalade sig så positivt om det fantastiska preparatet ger heller inte någon träff. Inte ens om man utvidgar sökningen till hela Gävleborgs län får man napp. Synnerligen mystiskt!

Hexmaster sa...

Nej men. No-shit-o-metern går i taket. :-)